"Nije me briga što će biti s Ukrajinom". Trumpov ključni čovjek je noćna mora Kijeva

Foto: EPA

Ovih dana je predsjednički kandidat i bivši predsjednik SAD-a Donald Trump službeno potvrđen kao predsjednički kandidat Republikanske stranke. Nakon toga je izabrao potencijalnog potpredsjednika. Za tu poziciju Trump je odabrao 39-godišnjeg J.D.-a Vancea, senatora iz Ohija.

Radikalniji od Trumpa

Što se vanjske politike tiče, Vance nije ništa manje "radikalan" od Trumpa, štoviše, u mnogome je radikalniji. Što se Ukrajine tiče, Vance se više puta otvoreno protivio daljnjoj opskrbi Ukrajine oružjem i pristalica je "brzog okončanja rata" putem pregovora. Taj stav je potvrdio i nakon što ga je Trump nominirao za potpredsjednika.

Protiv podrške Ukrajini

Vance ima dugu povijest izjava protiv podrške Ukrajini. Prošle godine s još osamnaest republikanaca potpisao je dokument pozivajući predsjednika Bidena da zaustavi "neograničenu pomoć" Ukrajini. Također, zaprijetio je blokiranjem sljedećeg paketa ako ne budu vezani za strategiju brzog završetka rata u Ukrajini.

U intervjuu sa Steveom Bannonom Vance je izjavio: "Nije me briga što će se dogoditi s Ukrajinom."

Dalje, NY Times je objavio tekst u travnju 2024. godine, u kojem je izjavio:

"Glasao sam protiv paketa u Senatu i protivim se gotovo svakom prijedlogu da SAD nastavi financirati ovaj rat. Gospodin Biden nije uspio artikulirati čak ni osnovne činjenice o tome što Ukrajina treba i kako će ova pomoć promijeniti stvarnost na terenu: koliko Ukrajini treba i koliko mi zapravo možemo pružiti?"

Nadalje je tvrdio: "Obvezujući se na obrambenu strategiju, Ukrajina može sačuvati svoje dragocjeno ljudstvo, zaustaviti krvarenje i dati vremena za početak pregovora, ali to bi zahtijevalo da i američko i ukrajinsko vodstvo prihvate da je cilj gospodina Zelenskog i povratka na granice iz 1991. godine - fantazija."

Osim toga, ponudio je i svoje rješenje sukoba:

"Ono što bih želio učiniti, i što mislim da je ovdje temeljno moguće postići s američkim vodstvom, ali to ne znate dok ne obavite razgovor, jest da zamrznete teritorijalne linije negdje blizu mjesta na kojem su sada. To je prvo. Drugo, jamčite i neovisnost Kijeva, ali i njegovu neutralnost. To je temeljna stvar koju su Rusi tražili otpočetka. Mislim da Rusi puno toga što su tražili jest nepošteno, ali neutralnost je očito nešto što oni vide kao egzistencijalno. I treće, morat će biti određena američka sigurnosna pomoć dugoročno. Mislim da su te tri stvari ostvarive."

Podržava Izrael

S druge strane, Vance je snažan pristaša Izraela. U jednoj od svojih izjava je opisao odnos SAD-a i Izraela: "Kulturološki, moralno, politički, to je pravi saveznik u smislu da ne dijelimo samo neke interese, već mi zapravo dijelimo vrijednosti."

Vance podržava američko financiranje Izraela u trenutačnom ratu s Hamasom. Kritizirao je Bidenovu administraciju zbog "uskraćivanja Izraelcima precizno navođenog oružja", koje je potrebno Izraelu te je naveo kako Hamas snosi punu odgovornost za sve civilne žrtve. Oštro je kritizirao Bidena, rekavši: "Morate, prije svega, omogućiti Izraelu da zapravo završi posao."

Ponovio je svoje kritike i nedavno, tvrdeći: "Prvo, želite da Izrael završi ovaj rat, i to što je brže moguće, jer što dulje traje, njihova situacija postaje teža. A drugo, nakon rata želite ponovno potaknuti mirovni proces između Izraela, Saudijske Arabije, Jordana itd."

U širem smislu, izjavio je da cilj da "Izrael i suniti kontroliraju ovu regiju". Također, Vance ima u najmanju ruku umjereno militantan stav i prema Iranu. Na pitanje hoće li podržati vojnu akciju protiv Irana nakon što su paravojne jedinice navodno povezane s Iranom napale američke trupe, Vance je rekao da bi to bila pogreška, navodeći zabrinutost da bi to bila značajna eskalacija. Međutim pohvalio je ubojstvo Qasema Soleimanija, dodajući: "Ako ćete udarati Irance, udarajte ih snažno!"

Razlog odabira

Nakon svega navedenog jasno je da Vance retorikom ide uz bok Trumpu, ali opet je s druge strane nešto odrješitiji, praktičniji i radikalniji. Zbog čega bi Trump odabrao nekoga tko stavovima dodatno odstupa od onoga što on predstavlja?
Moguća je opcija da Trump želi dati do znanja da postoji netko tko je još radikalniji od njega, odnosno da ako ga se na bilo koji način (politički ili fizički) pokuša ukloniti, pošalje poruku kako će umjesto njega doći još radikalniji protivnik u liku Vancea.

Nacrt mirovnog rješenja

Vraćajući se na Ukrajinu, iz Trumpovog tabora je najavljen još jedan nacrt mirovnog rješenja. Trumpov suradnik Richard Grenell predložio je stvaranje "autonomnih zona" u Ukrajini i neulazak Ukrajine u NATO. Inače, Grenell je bio veleposlanik u Njemačkoj za vrijeme Trumpovog predsjedničkog mandata i vršitelj dužnosti ravnatelja nacionalne sigurnosne službe. Prema najavama raznih medija, upravo Grenell ima veliku šansu dobiti visoki položaj u vanjskoj politici ako Trump postane predsjednik.

Grenell je ponovio stav da Ukrajina ne mora biti primljena u NATO u bliskoj budućnosti. Isto tako, Bloomberg piše da će se plan Grenella "suočiti s protivljenjem predsjednika Zelenskog", a također isti list podsjeća da su i raniji sporazumi (Minsk I i II) uključivali autonomiju Donbasa, a da je sada zauzet od strane ruskih trupa.

Istodobno, Grenell je više puta rekao da ne govori uime Trumpa i da nije s njim razgovarao po tom pitanju. Ali, nije ovo prvi takav projekt koji je napisao savjetnik nekog predsjedničkog kandidata. Određene aktivnosti u Trumpovom taboru kada je Ukrajina u pitanju su u tijeku. I prema onome što dolazi do javnosti, nijedan ne odgovara onome što od Rusije zahtijeva Kijev i zemlje EU, a to je povlačenje na granice iz 1991. godine i plaćanje ratne odštete.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.