Nije MMF bauk. HDZ je bauk.

SLAVKO Linić opet je rekao ono što je morao, ali nipošto nije smio. Spomenuo je onog čije ime se ne izgovara.

"U 2012. godini vjerojatno će biti potrebno pregovarati i koristiti sredstva MMF-a", izjavio je Linić ovih dana u jednom televizijskom intervjuu. "MMF daje novac po daleko manjim kamata nego što će Hrvatska moći dobiti na vanjskom tržištu, pa se stoga ne trebamo plašiti MMF-a".

Ali očito je da ga se netko plaši. I da nekome služi za plašenje.

Tko se boji MMF-a još?

Plaši ga se Kukuriku koalicija kako ne bi samim spominjanjem te zloglasne financijske institucije dala HDZ-u mogućnost da zastraši narod masovnim otpuštanjima, rezanjem mirovina i socijalnih prava.

A upravo to se događa nakon Linićeva istupa.

Dok Zoran Milanović ljutito škrguće zubima odbijajući novinarske upite za komentar još jednog Linićeva istupa, ekonomski stručnjaci Kukuriku koalicije gotovo u samoobrani podsjećaju da se u njihovu gospodarskom programu ne spominje MMF, ne odbijajući opciju njegova angažmana u slučaju "crnog scenarija".

Crni scenarij

A jedna od potpisnica tog "crnog scenarija", Jadranka Kosor, jedva je dočekala priliku da naglasi kako "SDP nema nikakav plan za rješavanje problema, pa bi doveo MMF, a to znači smanjivanje plaća državnih i javnih službi do 30 posto".

I tako, Linić je triput u jednoj rečenici zazvao MMF i oporba se preko noći našla u problemima. Baš kad je Zoran Milanović pomislio da će šutnjom dobiti izbore, Linić mu je nagazio na žulj. Ali to se moralo dogoditi.

Linićev stav trebao bi zapravo biti okosnica kampanje. On je otvorio pitanje stanja državnih financija, oporavka gospodarstva, pada kreditnog rejtinga, mogućnosti daljnjeg zaduživanja, kao i nužnih reformi koje još nisu provedene.

Osim ako ne računamo zabranu ispijanja vode s okusima.

Razbijanje tabua

Pored toga, Linićev istup pridonosi razbijanju tabua o MMF-u. Suočeni s padom kreditnog rejtinga, neizvjesnim investicijama i sve skupljim zaduživanjem, mnogi upravo u MMF-u vide rješenje za povoljno financiranje. Hrvatska ionako mora provesti sve ono što bi MMF tražio, a zauzvrat će dobiti kredite s manjom kamatom.

U prošloj kampanji za parlamentarne izbore guverner HNB-a Željko Rohatinski javno je upozorio na prve znakove krize. Nitko ga tada nije shvatio ozbiljno, premda je to bio idealan šlagvort za oporbu da usmjeri kampanju u pravom smjeru.

Umjesto toga, Milanović se zapleo u vjeronauk i dijasporu k'o pile u kučine. I izgubio izbore.

Rohatinski je sada servirao novi šlagvort. Prošloga tjedna ustvrdio je da će Hrvatskoj pasti kreditni rejting ako se u prvih sto dana nove vlasti ne provedu rezovi u javnim rashodima. Bez toga bit će otežan pristup stranom kapitalu.

Zašto šutimo o onom očitom?

U tom pravcu išlo je i Linićevo spominjanje MMF-a. Zašto bi se o tome uopće šutjelo?

Umjesto da priprema birače na već debelo zakašnjele reforme bez kojih se samo odgađa ova agonija, Kukuriku koalicija opredijelila se za drugačiju taktiku. Ona o tome šuti. Izbjegava loše vijesti. Izbjegava grube najave. Izbjegava loše prognoze.

Izbjegava čak i bogomdanu priliku da sve svali na HDZ.

Oporba bi trebala javnosti poslati sasvim realnu i sasvim očekivanu poruka da će nakon izbora najprije morati popravljati ono što je HDZ uništio, a sve kako bi se izbjeglo opće uništenje. Umjesto toga, dovela se u paradoksalnu situaciju da ih Kosor napada zato što idu popravljati ono što je njezina vlada uništila.

I kao što je HDZ godinama zavjerenički šutio o krizi, tako Kukuriku koalicija sada šuti o MMF-u. Kao što HDZ uporno javnosti maže oči govoreći da je kriza prošla, tako oporba maže oči porukama da bolni rezovi neće biti potrebni.

Netko je trebao biti Linić

I zato je netko konačno trebao biti Slavko Linić. Netko je trebao javno reći da nema "buđenja potencijala" bez raščišćavanja ruševina. I da za sve to kao opcija postoji MMF.

A Jadranka Kosor? Ona se naslađuje nad činjenicom da je vlastoručno omogućila oporbi da nezaobilaznim reformama spasi zemlju. I sama sebi iskopa grob.

Nije stoga Slavko Linić bauk. Nije ni MMF bauk. Bauk je HDZ. Njime bi trebalo plašiti narod u kampanji.

Ostale komentare autora pročitajte ovdje