Nije prošla maksimalna kazna: Splitskom pomorcu novo suđenje za ubojstvo majke

PONOVNO će se suditi splitskom pomorcu Damiru Vukoviću za ubojstvo majke Ane Vuković. Vrhovni sud ukinuo je presudu splitskog Županijskog suda, no još ne zna zbog čega. Samo se zna da je ukinuto i da je Vukoviću produljen pritvor.

Čestice i otisak

Vukovića terete da je majku ubio u stanu njene rođakinje u Vinkovačkoj ulici početkom 2010. godine. Udario ju je tupim predmetom po glavi i ispalio u nju dva hica. Mjesto zločina dobro je počišćeno, no na zidu kupaonice ostao je otisak optuženog. Tijekom suđenja utvrdilo se da Vuković nema alibi za tzv. "kritično vrijeme", odnosno, vremenski interval u kojem je smaknuta Ana Vuković, a na njegovoj jakni nađene su čestice koje potječu od ispaljivanja streljiva. 

Najstroža sankcija vrlo rijetka u sudskoj praksi

Obrazloženje odluke Vrhovnog suda čeka se s nestrpljenjem, jer se radi o najstrožoj sankciji koja se mogla izreći za ovo kazneno djelo. Sudac Marko Pribisalić dao je Vukoviću maksimalnih 15 godina zatvora, što se vrlo rijetko sreće u sudskoj praksi.

Okrivljeni je tvrdio da nema veze sa ubojstvom, dok je branitelj Željko Lubina nastojao dokazati kako otisak nađen u kupaonici, odnosno, čestice na jakni, ne moraju automatski značiti da je Vuković ubio majku. Otisak je ostao dok se Vuković pridržavao za vrijeme mokrenja, kao što je običaj kod pomoraca koji nuždu rade po valovima, dok su se čestice na jakni pokušale objasniti sprovodom branitelja. Radilo se o Vukovićevom prijatelju, a na Lovrincu se tom prigodom ispalio i počasni plotun. Utvrdilo se da je okrivljeni ipak bio malo predaleko da bi čestice ostale na jakni...

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.