Nijemci u Litvi izvode najveće vježbe u zadnjih par desetljeća. "To je signal Putinu"

Foto: EPA

Glavni inspektor njemačkih oružanih snaga, Bundeswehra, nazvao je vojne manevre koji su u tijeku u Litvi signalom vjerodostojnog odvraćanja od potencijalnih prijetnji NATO saveznicama zemlje. Rekao je da su njemački manevri u Litvi, nazvani Quadriga 2024, najveći manevri njemačke vojske u zadnjih nekoliko desetljeća. 

"Baltička regija i naša predanost Litvi kamen su temeljac njemačkog doprinosa obrani istočnog krila NATO-a. Kao što su se saveznici zauzimali za nas tijekom Hladnog rata, mi se zauzimamo za sigurnost i slobodu naših partnera danas - na svakom četvornom centimetru teritorija saveza", rekao je Carsten Breuer, najviši časnik Bundeswehra, za dpa tijekom posjeta Vilniusu.

Danas planira promatrati završnu fazu niza vježbi u kojima njemačke oklopne borbene postrojbe uvježbavaju obranu istočnog krila NATO-a.

Dijelovi 10. oklopne divizije uvježbavaju borbu do borbenog gađanja nakon što su raspoređeni morem, željeznicom i u cestovnim konvojima na litavskim vojnim poligonima.

U vježbama sudjeluju i oklopne postrojbe, topništvo, inženjerci i medicinari koji rade zajedno. Od njemačkih trupa se očekuje da pokažu da su spremne i sposobne braniti savez. "Vježba Quadriga šalje jasne signale: signal odvraćanja Rusiji. Signal pouzdanosti našim saveznicima, prije svega Litvi", rekao je Breuer.

"Ali i signal našem njemačkom društvu: Bundeswehr dosljedno ide putem prema ratnoj spremnosti. Razumjeli smo. Možete se osloniti na nas", rekao je. Njemačka se obvezala trajno stacionirati borbeno spremnu brigadu od oko 4800 vojnika i 200 pripadnika civilnog osoblja u Litvi do 2027. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.