Ništa od najma atraktivnog prostora na Peristilu, nesuđeni zakupac prozvao Baldasara i Jakira

Foto: Index

GRAD SPLIT poništio je natječaj za petogodišnji najam atraktivnog prostora od 240 kvadrata na Poljani Kraljice Jelene, na najvišim etažama zgrade u kojoj se u prizemlju nalazi poslovnica Splitske banke.

Bivši gradonačelnik Ivo Baldasar prostor je najprije namijenio Centru Svjetske banke za inovacije i tehnologiju, no kako je to zapelo, naumio ga je ponuditi tržištu. Od prodaje bi se, smatrao je, utržilo dovoljno da se Filozofskom fakultetu osigura nova zgrada.

Prodaja, međutim, nije prošla na Gradskom vijeću, a natječaj za petogodišnji najam raspisan je koncem prošle godine, dva dana nakon što je pao proračun.

Srđan Javorčić, direktor tvrtke Cio, koja je dala najbolju ponudu od 40 tisuća eura godišnje, ogorčen je poništenjem natječaja, Ivom Baldasarom, ali i dekanom Filozofskog fakulteta Aleksandrom Jakirom, koji prostor ne želi napustiti unatoč tome što ih je Grad Split tužio i što im je istekao ugovor za najam.

Luksuzne sobe

Javorčić je naumio u prostor uložiti 250 tisuća eura i preurediti ga u luksuzne sobe, cijena noćenja bi bila 250 eura. U ponudi je naveo kako bi napravio centar za smještaj turista i obrazovni centar u kojem bi se vršila praksa za praktični dio obuke učenika turističke škole. Smatra da ne bi bilo zapreke konzervatora za njegov projekt, jer ne bi dirao fasadu.

"Nakon što smo bili na otvaranju javnih ponuda i vidjeli da fakultet nema interesa za ostanak u prostoru, nisu se ni javili na natječaj, iako su imali pravo prvozakupa, pokušali smo dogovoriti sastanak s dekanom Jakirom, no bez uspjeha. Uputio sam se nenajavljeno i u njegovom uredu zatekao tajnicu. Sama mi je rekla da je supruga Ive Baldasara i da ima velikih problema zbog prostora. Rekla mi je da dekan nije tu i da dođem drugi put. Vidjevši da će zbog privatnih interesa doći do poništenja natječaja, nekoliko puta sam tražio sastanak s Baldasarom, no također bezuspješno", kazao nam je Javorčić.

Javorčić: Grad Split se ovakvim ponašanjem mora dovesti u bankrot

Prihvatili su uvjete natječaja, odrekli se prava po osnovi nemogućnosti ulaska u posjed prostora, odnosno zakašnjenja primopredaje.

"Grad Split je mogao s našom tvrtkom sklopiti ugovor o zakupu te nakon što se prostor oslobodi od Filozofskog fakulteta, nas uvesti u posjed nekretnine. Međutim, ovdje je evidentan nemar, zlouporaba ovlasti i potencijalnog kaznenog djela u svrhu osobnog interesa obitelji Baldasar i očitog nemara, neetičkog ponašanja, mobinga i nepoštivanja gradske imovine od dekana Jakira, a sve na štetu Grada Splita i njegovih građana koja u ovom trenutku samo za ovaj prostor iznosi 40 tisuća eura godišnje. Ovakvim nemarom i postupanjem ključnih aktera, Grad Split mora se prije ili kasnije dovesti u bankrot", smatra Javorčić.

Pitanje etike

"Dekan filozofskog fakulteta ponaša se nemoralno, tužili su ih za iseljenje, a on se ne želi iseliti. Imaju li oni etiku na tom fakultetu?", pita se Javorčić.

"Etično je omogućiti studentima da budu u palači. Privatni interes je da tu budu komercijalni prostori, a na drugoj strani je javni interes. Nadam se da će razum prevladati i da će povjerenica ili Baldasarov nasljednik u Banovini povući tužbu Grada Splita. Nitko ne može shvatiti što se zbivalo u Baldasarovoj glavi. Za natječaj nisam ni znao. Sve je bilo jako čudno. Nismo bili obaviješteni. Mi smo u posjedu i prostor namjenski koristimo. Ulagali smo, nema nikakvog osnova da izađemo. Grad Split je prvo ponudio da produžimo ugovor, a onda se predomislio. Uredno plaćamo najam, mislim pet tisuća kuna mjesečno, iako je ugovor istekao", kazao nam je dekan Jakir.

Baldasar: Ako nastavi, tužit ću ga

Baldasar, pak, kaže da ga je Javorčić neosnovano napao i da je u propozicijama natječaja bila i odredba da se može poništiti bez objašnjenja.

"Natječaj sam poništio zbog političke situacije u kojoj sam se našao. Ne bih to nikada potpisao. Natječaj smo raspisali jer smo htjeli vidjeti koliko vrijedi objekt na tržištu. Fakultet je neadekvatno koristio prostor, a tužio sam ih iz predostrožnosti. Nisam ih imao namjeru iseljavati. Javorčić nema nikakvih prava i pobrkao je lončiće, optužuje bez osnove. Ukoliko nastavi, razmislit ću o tužbi", kazao nam je Baldasar.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.