Njegovu smrt žele Legija, Šarić i Bojović: Odgađa se izručenje "zemunca" Kalinića?

NAKON što je jučer Ministarstvo pravosuđa potvrdilo kako je ministar Dražen Bošnjaković potpisao rješenje o izručenju jednog od najsurovijih "zemunaca" Sretka Kalinića, počelo se naveliko spekulirati o načinima njegova izručenja.

Ono što se sa sigurnošću može reći jest da će Kalinić biti izručen pod najvećim osiguranjem hrvatske i srpske policije jer se svojim iskazima zamjerio najopasnijim kriminalcima susjedne zemlje. Kalinićevu smrt tako žele Milorad Ulemek Legija, kojeg je Kalinić u iskazu optužio da je naredio ubojstvo zaštićenog svjedoka Zorana Vukojevića, srpski narkoboss Darko Šarić i Luka Bojović, kojega je optužio za ubojstvo osam ljudi, jedan pokušaj ubojstva te napad na dvoje ljudi.

Izručit će ga zračnim putem?

Kako se radi o izručenju velikog rizika, datum i mjesto izručenja neće biti objavljeni, kao ni način na koji se ono planira izvršiti. "Prema zakonu, postupak izručenja je tajan radilo se o izručenju Gudurića ili Kalinića. Ministarstvo unutarnjih poslova stoga neće otkriti nikakve pojedinosti vezane uz izručenje Sretka Kalinića", odgovorili su za Index iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Nagađa se, međutim, kako bi Kalinić u Srbiju mogao biti prevezen zračnim putem. "Još se razmatra hoće li biti prebačen zračnim putem ili u kolonama džipova. Kalinić je ranjen prije mjesec dana i nije se potpuno oporavio, tako da je prebacivanje helikopterom ili avionom jednostavnija i sigurnija opcija", kazao je za beogradski Press anonimni sugovornik iz MUP-a Srbije.

Izručenje se odgađa zbog lažnih dokumenata?

Očekivalo se da će izručenje biti obavljeno po hitnom postupku, odnosno već u idućih nekoliko dana, ali čini se da bi izručenje ipak moglo biti odgođeno. Naime, protiv Kalinića je zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo podiglo optužnicu zbog lažnih dokumenata koji su kod njega pronađeni nakon uhićenja.

Taj bi postupak mogao, ali i ne mora produžiti njegovo izručenje. Tužitelj traži da se Kaliniću produži pritvor koji mu je tijekom istrage odredio istražni sudac Županijskog suda u Zagrebu, ali s obzirom na to da je kazna koja Kalinića čeka u Srbiji zanemariva naspram par mjeseci koje bi mogao dobiti u Hrvatskoj, proces izručenja ipak bi se trebao ubrzati.

Kad do izručenja napokon dođe, bit će to operacija koja će zahtijevati najveće moguće osiguranje. Kalinića će osiguravati nekoliko stotina srpskih i hrvatskih policajaca. Prvo će ga privesti u zgradu MUP-a Beograd, a zatim će biti prebačen u zatvor u Zabeli.

Kalinić osuđen na 30 i 40 godina zatvora


Kalinić u Srbiji ima dvije pravomoćne presude - 30 godina zatvora za ubojstvo premijera Zorana Đinđića i 40 godina zatvora zbog sudjelovanja u 19 ubojstava, tri otmice i dvije terorističke akcije.

Kako mu je suđeno u odsutnosti, moći će tražiti ponavljanje suđenja. Tako će moći tražiti ponavljanje suđenja za ubojstvo Đinđića, ali samo u dijelu koji se odnosi na njega, što neće utjecati na pravomoćnu presudu.

Očekuje se da će Kalinić progovoriti o ubojstvima koja je počinio ili u kojima je sudjelovao. Ukoliko njegovi iskazi budu relevantni i argumentirani, mogu dovesti do novih suđenja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.