Njemačka ministrica obrane ima ideju o sigurnosnoj zoni UN-a u Siriji

Ilustracija: EPA

NJEMAČKA ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer predstavila je danas pred obrambenim odborom Bundestaga svoju ideju o formiranju sigurnosne zone na sjeveru Sirije koja bi trebala biti pod kontrolom Ujedinjenih naroda. 

"Za misiju će biti potreban mandat UN-a, a i postrojbe bi bile pod zapovjedništvom Ujedinjenih naroda", rekla je Kramp-Karrenbauer pred odborom, kako je njemačkim medijima prenio jedan sudionik sastanka. 

Postrojbe širokog polja djelovanja

Njemačka ministrica obrane nije rekla kojeg obujma bi bile postrojbe, ali je naglasila kako će biti potrebno sudjelovanje postrojbi "širokog polja djelovanja, pa i borbenog". 
Kramp-Karrenbauer, koja je ujedno i predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU), nije htjela precizirati na koji način bi vojnici Bundeswehra sudjelovati u ovoj misiji.

Ona smatra da bi sigurnosna zona mogla biti podijeljena u sektore, od kojih bi jedan preuzela Njemačka.

U vladi još ne vlada jedinstveno mišljenje o prijedlogu

Povjerenik Bundestaga za njemačku vojsku, Bundeswehr, Hans-Peter Bartels izrazio je jučer sumnju u kapacitete Bundeswehra za još jednu međunarodnu misiju. 
Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Siebert rekao je danas kako unutar vlade još ne vlada jedinstveno mišljenje o prijedlogu ministrice obrane.

Manji partner u demokršćansko-socijaldemokratskoj vladi Angele Merkel, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), kritizirao je Kramp-Karrenbauer zbog toga što je sa svojim prijedlogom u javnost izišla prije nego što je o tome izvijestila svog koalicijskog partnera. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.