Njemačka odbacila procjenu svojih obavještajaca da Saudijci destabiliziraju Bliski istok

Foto: Frank-Walter Steinmeier/FAH

NJEMAČKA vlada je izdala neobičan javni ukor svojim obavještajcima nakon što su oni medijima isporučili podjednako neobičan i, kako piše New York Times, neočekivano iskren dopis u kojem navode da Saudijska Arabija ima sve snažniju ulogu u destabilizaciji Bliskog istoka.

Dopis je probranim njemačkim novinarima isporučen u srijedu, a Federalna obavještajna služba (BND) u njemu procjenjuje da je "pažljiv diplomatski stav starijih članova kraljevske obitelji zamijenjen impulzivnom intervencijskom politikom".

Obavještajci kažu da kralj Salman i njegov sin, princ Mohammed bin Salman, pokušavaju izgraditi reputaciju lidera arapskog svijeta.

Iznenadna važnost mladog i neprokušanog princa

Nakon preuzimanja trona, kralj je predao veliku moć princu, imenujući ga na mjesto ministra obrane i zaduživši ga za nadgledanje naftne i ekonomske politike. Iznenadna važnost mladog i neprokušanog princa, za kojeg se vjeruje da ima oko 30 godina i koji nije privlačio pažnju javnosti prije krunidbe oca, zabrinjava pojedine saudijske i strane diplomate.

Vjeruje se da je upravo princ Mohammed pokretačka snaga iza saudijske vojne kampanje u Jemenu, za koju pobornici ljudskih prava tvrde da je rezultirala smrću tisuća civila.

> Građani Sane o saudijskim zračnim napadima: Ovdje je kao u epicentru potresa


U osvrtu na tu, u suštini protuiransku vojnu kampanju, obavještajci pišu da "Saudijska Arabija želi dokazati spremnost na vojne, političke i financijske rizike bez presedana u nastojanju da izbjegne nepogodnu poziciju unutar regije".

Rivalstvo s Iranom, ovisnost o SAD-u

BND nadalje navodi da je saudijsko rivalstvo s Iranom za premoć na Bliskom istoku, zajedno s ovisnošću o SAD-u, glavni pokretač saudijske vanjske politike i da Saudijci nisu promijenili svoj cilj svrgavanja sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

"Koncentracija ekonomske i vanjskopolitičke moći u rukama Mohammeda bin Salmana sadrži latentnu opasnost da bi on, u nastojanju da sebe postavi za kraljevskog nasljednika dok mu je otac još živ, mogao prekoračiti dozvoljeno sa skupocjenim mjerama i reformama koje uznemiruju druge članove kraljevske obitelji i populaciju. To bi moglo napeti odnose s prijateljskim i prije svega savezničkim državama u regiji", piše u dopisu obavještajca koji je javno odbacio njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier rekavši da je njemačko veleposlanstvo u glavnom gradu Saudijske Arabije, Rijadu, izdalo priopćenje tamošnjim vlastima u kojem jasno ističe da "izjave BND-a prenesene u medijima ne predstavljaju poziciju federalne vlade".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.