Njemačka optužila člana zloglasne gambijske postrojbe za zločin protiv čovječnosti

Ilustracija: EPA

VIŠE državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv bivšeg pripadnika oružanih snaga Gambije zbog zločina protiv čovječnosti, ubojstva i pokušaja ubojstva u razdoblju od 2003. do 2006.

"Bai L. je u razdoblju između 2003. i 2006. pripadao specijalnim postrojbama oružanih snaga Gambije koje su izvršavale ubojstva diljem zemlje. Postoji osnovana sumnja da je 45-godišnji optuženik sudjelovao u najmanje tri akcije kojima je cilj bio likvidacija i zastrašivanje građana Gambije", stoji u optužnici.

Među žrtvama postrojbe i dopisnik AFP-a

Među žrtve ovih specijalnih postrojbi, tzv. Patrol Teama, spada i poznati odvjetnik i novinar koji je radio kao dopisnik agencije AFP iz Gambije.

Specijalni odred radio je u korist tadašnjeg predsjednika Gambije Yahye Jammeha, koji je na vlast došao pučem i 2017., nakon 22 godine na vlasti, bio prisiljen pobjeći iz zemlje. Njegova vladavina je bila obilježena pritiscima na političke protivnike.

Bai L. je uhićen u ožujku prošle godine u Hannoveru.

Njemačka je vrlo ustrajna kada su u pitanju zločini protiv čovječnosti i već je pokrenula nekoliko procesa zbog takvih zločina. Sudski procesi uglavnom se vode protiv bivših pripadnika snaga sirijskog diktatora Bašara el Asada. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.