Njemački FAZ: "Desnica bagatelizira fašističku prošlost Hrvatske"

Foto/Screenshot: Twitter, FAZ

NJEMAČKI mediji ovih dana pišu o talijanskim provokacijama Hrvatske slavljenjem okupatora Rijeke te o bombardiranju Srbije prije 20 godina.

Tako Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) izvještava o reakcijama Hrvatske na veličanje fašističkog ideologa Gabrielea D'Annunzija koji je prije sto godina umarširao u Rijeku i ondje osnovao prvi fašistički grad državu koji, kako se u članku citira povjesničara Olivera Jensa Schmitta, predstavlja prvu "profašističku slobodnu državu" i "laboratorij fašističkog preuzimanja vlasti".

"Nevolje ne dolaze od Rima, nego iz Trsta"

FAZ navodi da je reakcija službenog Zagreba na otkrivanje spomenika D'Annunziju u Trstu na 100. godišnjicu marša na Rijeku bila oštra, ali jasno u smjeru deeskalacije.

"Jasno se ističe da nevolje ne dolaze od službenog Rima, nego iz Trsta", piše u članku. Opisuje se i kako je kratkotrajna fašistička vladavina poslužila kao podloga za kasnije fašističko i nacističko preuzimanje vlasti u Italiji i Njemačkoj.

U članku se spominje i današnja hrvatska desnica koja, kako se navodi, naginje bagateliziranju fašističke prošlosti Hrvatske.

"Jedan od sljedbenika, koji su preuzeli estetiku D'Annunzija, a sistem radikalizirali masovnim ubijanjem bio je i hrvatski fašistički vođa Ante Pavelić", stoji u tekstu koji završava opažanjem kako sljedeća godina, kada Hrvatska preuzima predsjedanje EU-om, a Rijeka postaje Europska kulturna prijestolnica, pruža priliku za "opuštanje napetosti".

Njemački general pričao o bombardiranju Srbije

"Svojim pilotima sam rekao - iza vas stoje njemački parlament i njemački narod", rekao je umirovljeni general bojnik Jochen Both u razgovoru za nedjeljno izdanje dnevnika Bild. Both je zapovijedao njemačkim pilotima koji su prije 20 godina sudjelovali u NATO-ovom bombardiranju Srbije. On je istovremeno govorio i o odgovornosti koju na leđima nosi jedan časnik koji svoje vojnike šalje u misiju iz koje se možda neće vratiti.

"Kao vojnik morate prihvatiti da se neki od vaših suboraca neće vratiti živi. Na sreću su se iz ove misije svi vratili zdravi. Da sam ja tako vodio vojsku kao što danas kancelarka vodi državu, nijedan vojnik me ne bi slijedio", rekao je Both.

Kritizirao je njemačku vojsku koja je, prema njegovu mišljenju, reformom iz 2010. dovedena u stanje nepripravnosti.

"Ja bih danas s vojnicima Bundeswehra i našim zrakoplovima Tornado odmah ponovno krenuo u sličnu akciju. No treba isto tako reći - Bundeswehru danas baš i ne ide najbolje", rekao je Both te zaključio da se bez pomoći SAD-a Njemačka ne bi bila u stanju sama obraniti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.