Njemački ministar: Zemlje koje povuku poteze o izbjeglicama na štetu Njemačke snosit će posljedice

Foto: Hina

NJEMAČKI ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere zaprijetio je europskim zemljama posljedicama u slučaju povlačenja jednostranih poteza u rješenju izbjegličke krize a koji bi išli na štetu Njemačke.

"Nastavit ćemo se boriti za europski put izlaska iz izbjegličke krize dok god on obećava biti uspješan u smanjenju broja izbjeglica", istaknuo je pred Bundestagom njemački ministar unutarnjih poslova.

"Potpuno je neprihvatljivo ukoliko bi pojedine zemlje pokušale zajednički problem riješiti jednostranim potezima i to još preko njemačkih leđa", rekao je Thomas de Maiziere (Kršćansko-demokratska unija CDU) obraćajući se zastupnicima Bundestaga tijekom rasprave o pooštrenim zakonima o podnositeljima zahtjeva za azilom.

On je objasnio kako Njemačka na dulje staze takvu novonastalu situaciju ne bi prihvaćala "bez protumjera", ali nije precizirao o kakvim bi se mjerama radilo.

De Maiziere se, slično kao i kancelarka Angela Merkel, iznova zakložio za sveeuropsko rješenje izbjegličkog problema.

"Njemačkoj je u interesu održavanje schengenskog sustava i slobode kretanja, ali to prije svega znači bolju zaštitu vanjskih granica Europske unije", rekao je demokršćanski političar.

Oporba je tijekom rasprave u parlamentu oštro kritizirala novi zakonski paket mjera koji bi, prije svega, omogućio brže protjerivanje podnositelja zahtjeva za azilom i izbjeglica koji se ogriješe o zakon. Paket predviđa i brže protjerivanje onih kojima je odbijen zahtjev za azilom ali i otežano spajanje obitelji za izbjeglice s priznatim izbjegličkim statusom.

Paket je donesen, između ostalog, i kao reakcija na događaje u novogodišnjoj noći kada je na desetke izbjeglica, mahom iz sjevernoafričkih zemalja, na željezničkom kolodvoru u Koelnu satima seksualno zlostavljalo prolaznice.

Paket između ostalog predviđa proglašenje sjevernoafričkih zemalja zemljama sigurnog porijekla što bi omogućilo lakše protjerivanje državljana ovih zemalja.

Oporba i humanitarne organizacija smatraju da je paket donesen ishitreno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.