Njemački radio: Hrvatska granična policija izbjeglicama prijeti oružjem

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL/Screenshot

NJEMAČKI javni radio Deutschlandfunk objavio je prilog u kojemu se navodi kako hrvatska policija na granici prema Srbiji i Bosni i Hercegovini provodi nasilje nad izbjeglicama, te da im čak prijeti oružjem.

U prilogu se navodi kako se na hrvatskoj granici “odigravaju uznemiravajuće scene”, te da hrvatska policija “sprječava migrante na Balkanskoj ruti” i prijetnjom oružja. Svega toga su svjesni i hrvatski političari i Bruxelles, no ne reagiraju na ovo kršenje zakona i prava.

Hrvatska policija prislanja pištolje izbjeglicama u glavu

Deutschlandfunk se poziva na aktiviste koji pomažu izbjeglicama i migrantima, a koji su sakupili i svjedočanstva da hrvatska policija migrantima koji pokušaju iz Srbije ilegalno ući u Hrvatsku prijeti i tako što im prislanja pištolj u glavu kako bi ih zastrašili. Također im oduzimaju odjeću, te na njih huškaju pse. Jedna aktivistkinja kaže da je svjedočila najmanje dvadeset incidenata takve vrste, koje Deutschlandfunk kvalificira kao “mučenje”.

U prilogu se navodi i izjava pučke pravobraniteljice Lore Vidović, koja kaže da je s više strana čula takva svjedočenja, ali da njene intervencije policija ignorira. “Uvijek kažu da nemaju takve događaje u svojim izvještajima i da su svi izmišljeni”, objašnjava Vidović i potvrđuje navode o tome da hrvatska policija uništava mobitele migranata, oduzima im imovinu, te nad njima vrši nasilje, nekad s teškim fizičkim posljedicama.

Pravobraniteljica očekuje reakciju Bruxellesa

Vidović nadalje ističe da joj policija odbija dostaviti tražene dokumente, čime krši zakon i ustav, ali da nitko na to ne reagira, iako su o tome “informirani i vlada i parlament i mediji, pa čak i UN”.

Pučka pravobraniteljica proziva i institucije Europske unije u Bruxellesu, koje na sve šute, te navodi da se osjeća ostavljena od svih da se sama pokuša nositi s tom protupravnom situacijom. Još dodaje da policija ne dozvoljava neovisnu kontrolu svojeg ponašanja na granici.

Porast nacionalizma u Hrvatskoj

Deutschlandfunk citira i politologa Dejana Jovića, koji ponašanje policije na granici tumači kao još jedan pokazatelj porasta nacionalizma u Hrvatskoj. Hrvatsku Jović opisuje kao “etnički najčistiju zemlju u regiji”, koju masovno napušta stanovništvo te joj trebaju novi ljudi. No, podsjeća Jović, Hrvatska još nije primila ni 1400 izbjeglica na koliko se obvezala u Bruxellesu.

Navodi se i izjava predavača na Hrvatskom katoličkom sveučilištu Stjepe Bartulice, koji ističe da je prioritet vlade ulazak u šengenski prostor, te se tvrdim ponašanjem na granici demonstrira Bruxellesu da Hrvatska može braniti vanjske granice Europske unije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.