Novi predsjednik Europskog parlamenta: Dosta s donošenjem odluka iza zatvorenih vrata!



MARTIN SCHULTZ, njemački član Europskog parlamenta iz grupe socijaldemokrata, jučer je izabran za predsjednika Europskog parlamenta. Osvojio je 387 od 670 glasova što je bilo dovoljno da na toj poziciji zamijeni poljskog parlamentarca Jerzyja Buzeka. Schultz će vršiti funkciju predsjednika Europskog parlamenta do 2014.

Obraćajući se parlamentu prvi put nakon izbora rekao je da je "Europska unija po prvi put od osnutka u opasnosti od neuspjeha. Mjesecima već Europa tumara od jednog kriznog summita do drugog. Odluke koje se tiču svih nas, iza zatvorenih vrata donose čelnici vlada zemalja članica. Dojma sam da je ovo povratak na europsku politiku za koju sam mislio da je živa samo u povijesnim udžbenicima", prenosi Irish Times.

"Ovo me podsjeća na vrijeme Bečkog kongresa, kad su se europski vladari nemilosrdno borili za svoje nacionalne interese, a demokratski uzusi nisu postojali", kazao je Schultz.

"Prezasićenost summitima, fiksacija na sastanke na vrhu..." znače da su "izabrani predstavnici naroda dovedeni u poziciju u kojoj sve što mogu je odobravati odluke koje su donesene u stražnjim sobama Bruxellesa bez obzira na to slažu li se s njima ili ne".

"Europski parlament neće više mirno stajati i gledati kako se taj proces nastavlja. Vidim svoju ulogu predsjednika Europskog parlamenta kao onu koja može spriječiti nastavak fiksacije na summite i prekinuti trend donošenja odluka na razini nacionalne države. Neću biti fikus predsjednik koji će odobravati sve što mu se stavi na stol. Učinit ću sve u svojoj moći da vratim izgubljeno povjerenje naroda u proces europske integracije", rekao je Schultz. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.