Noam Chomsky: Trump bi mogao izrežirati lažni teroristički napad da vrati potporu

Screenshot: YouTube/Al Jazeera

NOVINAR portala The Independent John Shaman u nedavnom članku donosi komentar slavnoga intelektualca Noama Chomskyja, koji kritizira novog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa.

U nastavku prenosimo najzanimljivije dijelove članka.

"Predsjednik će se 'morati potruditi kako bi zadržao podršku', tvrdi lijevo orijentirani intelektualac Noam Chomsky.

Trumpova administracija mogla bi izrežirati lažni napad kako bi zadržala podršku glasača, nakon što glasači shvate da Trumpova obećanja "ne drže vodu", tvrdi Chomsky.

Usto, Chomsky ističe da bi čak i radnička klasa Amerikanaca na kraju mogla prepoznati da se Trumpova "retorika odnosi na pomaganje radnicima, ali da su mu prijedlozi (politika) brutalni i štetni".

Posljedice prijedloga

Chomsky je komentar dao nedugo nakon propasti Trumpovog zakona o zdravstvu, koji se plasirao kako bi se ispunilo ključno obećanje njegove kampanje o tome da će opozvati i zamijeniti Obamin zakon o pristupačnoj zdravstvenoj skrbi.

Nezavisni Ured za kongresni budžet objavio je da je, u slučaju da je zakon prihvaćen, oko 24 milijuna ljudi moglo ostati bez osiguranja.

Chomsky je za portal AlterNet kazao: "Kako bi zadržao popularnost, njegova administracija mora pronaći neki način da okupi njegove pobornike i usmjeri rasprave što dalje od politika koje provode, a koje su katastrofalne".

"Možda će on pokušati usmjeriti krivnju na druge govoreći: 'Žao mi je, ne mogu vam vratiti poslove jer to ne dozvoljavaju ovi loši ljudi'. A glavni su krivci po običaju oni najranjiviji, useljenici, teroristi, muslimani i elitisti, tko god oni bili.

"Ne smijemo zanemariti ni mogućnost da se dogodi i kakav izrežirani ili navodni teroristički čin, što istoga trena može promijeniti zemlju".

Novi zakon

"Ranije ovog tjedna, Trump je potpisao novi zakon kojim odbija uredbu kojom bi se radnike štitilo od krađe plaća. Za vrijeme Obame, kažnjavalo se poduzetnike koji su kršili zakone o plaćama i sigurnosti, tako da im se poništavalo ugovore s vladom, ako su napravili previše prekršaja.

Republikanci iz Kongresa rekli su da su uredbe prestroge i da gase radna mjesta. U ponedjeljak su se poslužili Zakonom o kongresnoj reviziji (CRA) kako bi učinkovito opozvali uredbu o pravednoj plaći i sigurnim radnim mjestima. Republikanci su se poslužili rijetko korištenim zakonom kako bi povukli više od deset Obaminih politika otkada je Trump preuzeo vlast.

U ponedjeljak ujutro, Trump je pohvalio novu odluku.

"Danas potpisujem četiri prijedloga unutar tog zakona o reviziji koji poništava uredbe i uklanja nepotrebna pravila koja gase radna mjesta", napisao je na Twitteru.

Ta je uredba prisiljavala poduzetnike da prijave svaki put kada prekrše zakon u posljednje tri godine, uključujući i prekršaje u vezi s građanskim pravima, zdravljem i sigurnosti, i minimalnom plaćom te kršenjem pravila u vezi s prekovremenim radom", zaključuje Shaman.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.