Anto Nobilo: Preimenovanje mosta u Karlovcu je civilizacijska sramota

Foto: Kristina Stedul Fabac, Zoe Sarlija/PIXSELL

KORANSKI MOST u Karlovcu dobio je novo ime. Uskoro će se zvati po specijalnoj jedinici policije Grom čiji je pripadnik prema presudi Vrhovnog suda iz 2012. upravo na tom mostu počinio ratni zločin. 

Nedaleko od tog mjesta, Mihajlo Hrastov je dobio i svoj mural, pa su konotacije promjene imena mosta dvostruke. Odluku o tome izglasalo je karlovačko gradsko vijeće. 

Na pitanje postaje li Hrvatska, nakon karlovačkog slučaja, sličnija Dodikovu RS-u i Vučićevoj Srbiji, zemljama u kojima redovito niču murali ratnim zločincima, odvjetnik Anto Nobilo ističe za Slobodnu Dalmaciju kako je na djelu isti narativ kao i u Srbiji te isti simbolički koncept.

"Karlovčani ovo ne odobravaju"

Ističe da je osobno jako pogođen ovom odlukom jer je rođenjem Karlovčanin te je svjestan goleme civilizacijske sramote koju karlovačko gradsko vodstvo ovakvim činom nanosi svojoj zajednici. Karlovčani ovaj čin nimalo ne odobravaju, kaže, ali uglavnom šute, vjerojatno iz straha i egzistencijalnih razloga.

"Ratni zločini se događaju u svakom ratu, i za njih se utvrđuje individualna krivnja. To je učinjeno i u ovom slučaju sudskim putem, nakon dugogodišnjega odlaganja i rastezanja slučaja na lokalnom sudu, te nakon što je Vrhovni sud prekinuo tu sramotnu trakavicu. Nedopustiva je, međutim, uporna i sustavna identifikacija cijeloga grada s jednim zločinom koju forsira gradska vlast. U solidarnost sa zločinom i njegovim počiniteljem godinama se podmuklo uvlači sve Karlovčane. Jednaku stvar tamošnje vlasti rade i građanima Srbije", upozorio je Nobilo.

"Slučaj je precizno rekonstruiran"

Dodaje kako se ovakvim uvijenim veličanjem zločina putem imena postrojbe uvlači mržnju među mlađe generacije koje se rata ne sjećaju. Također, Nobilo naglašava da su činjenice u slučaju Hrastova vrlo precizno rekonstruirane na sudu: "Poubijani su vezani ljudi, lokalni rezervisti koji su čekali na transport do pritvora".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.