Norac odlično posluje s državnim tvrtkama, prihodi mu skočili za 200 posto

Foto: FaH/Noky-security

OSUĐENI ratni zločinac, Mirko Norac, osim što je nedavno rehabilitiran zahvaljujući vladi Andreja Plenkovića, državnoj vlasti može zahvaliti i svoj poduzetnički uzlet. Naime, još 2016. godine Norac je otvorio zaštitarsku tvrtku Noky Security, a iako je na tržištu zaštitarskih poslova konkurencija žestoka, Noky posluje sjajno. Prošle godine imali su prihod od 16,6 milijuna kuna, što je nevjerojatan skok od gotovo 200 posto s obzirom na to da su u osnivačkoj 2016. godini imali prihod u visini od 5,6 milijuna kuna.

>> Strašno: Vlada pozdravila ratnog zločinca Norca na obilježavanju Medačkog džepa

Prema poslovnim podacima, čini se da Norac to može prije svega zahvaliti i državnim tvrtkama među kojima su Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, Državna revizija, HANFA i ostali. No, krenimo redom.

Norac je u zatvoru uspio diplomirati, oženiti se i sagraditi vilu

Za Norca se saznalo u ratu kada je bio zapovjednik 128. brigade HV-a Gospić da bi na kraju bio dva puta osuđen kao ratni zločinac i ubojica žene. Optužnica protiv Norca i još četiri pripadnika HV-a podignuta je 2001. godine zbog ubojstva 50 civila na gospićkom Pazarištu, ali i u Lipovoj Glavici i Karlobagu.

Suđenje je trajalo nešto više od godinu dana, a ispitano je preko 150 svjedoka. Norac je osuđen na 12 godina zatvora. Kaznu je izdržavao u zatvoru u Glini, gdje je imao specijalan tretman. Dok je bio u zatvoru, stigao se oženiti, dobiti dvoje djece i diplomirati. Kao zatvorenik je diplomirao kineziologiju.

I Haški sud je 2004. godine podignuo optužnicu protiv Norca, uz Ademija i Bobetka, zbog zločina u operaciji Medački džep 1993. godine. Godinu kasnije Haški je sud prebacio jurisdikciju za suđenje na hrvatsko pravosuđe. Proces protiv Norca započeo je 2007., a završio godinu kasnije. Norac je proglašen krivim jer kao zapovjednik nije spriječio vojnike da ubijaju i muče Srbe i osuđen je na još sedam godina zatvora. Vrhovni sud naknadno mu je smanjio kaznu na šest godina.

Norac je imao zakonsko pravo na objedinjenje dviju kazni, što je i zatražio. Zbroj objedinjenih kazni u pravosudnoj praksi uvijek je manji od matematičkog zbroja pa mu je kazna tako objedinjena na 15 godina zatvora, što je tri godine manje nego što je dobio dvjema presudama za ratne zločine. Norac je pušten na slobodu u studenom 2011., a u zatvoru je proveo deset godina. Po izlasku iz zatvora dočekala ga je vila od 300 kvadrata u Biogradu, na predjelu Kumenat, na pola puta prema Pakoštanima uz more, koju je gradio dok je bio u zatvoru. Zemljište je dobio 1999. godine odlukom Poglavarstva.

U godinu dana rast od 200 posto

Na akciju Medački džep moramo biti ponosni, a što se tiče Mirka Norca, bio je rat, bio je zapovjednik Zbornog područja Gospić, i zbog onoga što se tu dogodilo nosi svoj križ, a meni je drago što je danas ovdje s nama'', rekao je nedavno član vlade Andreja Plenkovića, ministar obrane Damir Krstičević. Tim službenim činom, odnosno službenim vladinim protokolom koji je pozdravio dvostruko osuđenog ratnog zločinca, počeo je i proces rehabilitacije Norca. No, vratimo se na poduzetnički dio priče o Norcu.

Kao što smo napisali u uvodu, 2016. godine Norac se odlučio "baciti" u poduzetničke vode.

"Istina je, ja sam prokurist u tvrtki Noky Security. Ne bih dalje ništa više komentirao", bio je kratak Norac u svibnju 2015. godine kada smo ga upitali o osnivanju zaštitarske tvrtke. Zbog pravomoćnih presuda, Norac nije mogao biti direktor tvrtke, već je formalno uzeo funkciju prokurista, dok je osnivač tvrtke bio njegov otac.

Prve godine zabilježen je prihod od 5,8 milijuna kuna, a tvrtka je na kraju godine poslovala s minusom od 202 tisuće kuna. Prošle, 2017. godine kreće i pravi uzlet s prihodom od 16,6 milijuna kuna i dobiti od 263.600 kuna, odnosno rastom od 200 posto.

Osiguravanje državnih tvrtki

Od državnih tvrtki klijenti Noky Security su Hrvatske pošte, Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS), Državni ured za reviziju, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA), Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Angažirao ih je još Grad Osijek, a svoje poslovanje dobro je proširio i na Grad Zagreb.

Naime, valja podsjetiti kako je prije godinu dana Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila natječaj Grada Zagreba prema kojem je Norac trebao dobiti osiguranje Zagrebačkog holdinga te niza gradskih tvrtki od Zoološkog vrta do Vodoopskrbe i odvodnje. No, danas osigurava dio gradskih zagrebačkih muzeja, poslovnih prostora te pojedinih priredbi Grada Zagreba.

Od onih ugovora koji su vidljivi spomenimo ugovor s HZZO-om vrijedan 635 tisuća kuna, te onaj s HBOR-om od 534 tisuće kuna. Vidljiva su i dva ugovora s HZMO-m, jedan vrijedan 842 tisuće kuna, a drugi 256 tisuća kuna. Riječ o osiguranju Područnih ureda.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.