Norveška policija: Kit "ruski špijun" Hvaldimir nije upucan kako govore aktivisti

Foto: Profimedia

Nema dokaza da je ubijen poznati kit beluga koji je živio uz norvešku obalu i za kojeg se sumnjalo da je ruski špijun, priopćila je norveška policija, piše CBS. Podsjetimo, prošlog tjedna su skupine za prava životinja tvrdile da je kit nazvan Hvaldimir ubijen.

Pitoma beluga, koja je prvi put uočena 2019. nedaleko od ruskih voda s pojasom na kojem je pisalo "Oprema St. Peterburga", pronađena je kako pluta u zaljevu Risavika u južnoj Norveškoj 31. kolovoza. Stručnjaci su pregledali lešinu u obližnjoj luci, nakon što su je podigli dizalicom.

Grupe za zaštitu životinja OneWhale i NOAH prošli su tjedan policiji prijavile da rane na životinji upućuju na to da je ubijena. Regina Haug, osnivačica OneWhalea, kazala je da se po lešini vidi da je kit ubijen hicima. No to nije zaključak veterinara.

"Nije utvrđeno da je Hvladimir upucan"

Policija je rekla da je Norveški veterinarski institut proveo preliminarnu autopsiju Hvaldimira. "Nema nalaza obdukcije koji bi upućivali da je Hvaldimir upucan", stoji u priopćenju policije.

"Većina vidljivih rana životinje bile su potpuno površne, a jedna od njih nešto dublja, ali nije bila kobna niti je zahvatila vitalne organe", rekla je policija.

Rendgenskom snimkom nisu pronađeni projektili niti naznake da su rane mogle biti uzrokovane hicima iz vatrenog oružja, stoji u priopćenju.

U ustima kita bio zaglavljen štap od 35 centimetara

Međutim, štap dug oko 35 centimetara i širok 3 centimetra pronađen je zaglavljen u ustima životinje. Želudac joj je bio prazan, a organi pokvareni, rekla je policija koja nije dala još detalja.

"Ne postoji ništa u istragama koje su provedene da bi se utvrdilo da je ljudska aktivnost izravno dovela do Hvaldimirove smrti", rekao je Preede Revheim, šef odjela za Sjeverno more i okoliš policije u jugozapadnoj Norveškoj. Rekao je da policija neće aktivno istraživati ​​slučaj i da će konačno izvješće o autopsiji biti objavljeno kasnije ovog mjeseca.

Hvaldimir je prvi put prišao norveškim brodovima u travnju 2019. u blizini otoka Ingoye, oko 415 kilometara od Murmanska, gdje je smještena ruska Sjeverna flota. Rusija ima povijest treniranja morskih sisavaca poput dupina u vojne svrhe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.