Novi udarac za Bidena. Čak dvije trećine demokrata želi da se povuče

Foto: EPA

Prema novoj anketi Centra za istraživanje javnih poslova AP-NORC, gotovo dvije trećine demokrata smatra da bi se američki predsjednik Joe Biden trebao povući iz predsjedničke utrke i dopustiti stranci da imenuje drugog kandidata. Anketa, provedena nekih dva tjedna nakon Bidenovog neuspjeha tijekom debate s Trumpom, pokazuje da je samo oko 3 od 10 demokrata iznimno ili vrlo uvjereno da je predsjednik mentalno sposoban učinkovito obnašati dužnost predsjednika, piše AP

Treba napomenuti da je anketa provedena između 11. i 15. srpnja te da je većina ispitanika dala svoje mišljenje prije subotnjeg pokušaja atentata na Donalda Trumpa. Nije poznato u kolikoj je mjeri točno ovaj događaj utjecao na stavove Amerikanaca. Mali broj ispitanika koji su sudjelovali u istraživanju nakon pucnjave nije dao naslutiti da se Bidenova pozicija poboljšala. 

Sličan stav su ispitanici imali i prema potpredsjednici Kamali Harris, samo što je negativno mišljenje o njoj u nešto manjem postotku od onog o Bidenu. 

"Mislim da je prestar za to"

Anketa provedena na 1253 ispitanika pokazuje da su demokrati crne boje kože među Bidenovim najjačim pristašama, pri čemu otprilike polovica njih smatra da bi trebao nastaviti s kandidaturom, u usporedbi s otprilike 3 od 10 bijelih i latinoameričkih demokrata.   

"Istinski sam zabrinut oko njegove sposobnosti da obnaša dužnost predsjednika. Mislim da je prestar za to", rekao je demokrat Andrew Holcomb (27) iz Denvera. Janie Stapleton, 50-godišnja demokratkinja iz Mississippija ima suprotno mišljenje te smatra da je Biden najbolji kandidat za predsjednika.  

"Ne znam može li izdržati još četiri godine ili ne", rekao je David Parrott, 58-godišnji umirovljenik iz Tennesseeja. "Ne bi li trebao sjediti u svojoj kući na plaži i opuštati se?" Bidenu su najmanje naklonjeni demokrati mlađi od 45 godina. Tri četvrtine njih smatra da bi Biden trebao odustati od kandidature, u usporedbi s oko 6 od 10 onih koji su stariji. 

Smatraju da je Biden pošteniji

Što se tiče njegovog suparnika Trumpa, otprilike 6 od 10 Amerikanaca želi da se povuče iz utrke, s time da je među njima relativno malo republikanaca. Što se tiče izgleda oko Bidenove pobjede na izborima, oko toga su skeptični i sami demokrati. 

Samo trećina njih vjeruje da bi Biden mogao pobijediti Trumpa. Oko 3 od 10 demokrata smatra da su im šanse izjednačene, a 16% njih pretpostavlja da će pobijediti Trump. Nasuprot tome, republikanci su većinski uvjereni da će Trump postati sljedeći predsjednik. 

Amerikanci također smatraju da bi se Trump mogao bolje nositi s krizom. Naime, tako misli 38 posto ispitanika, za razliku od 28 posto onih koji smatraju da je Biden bolji u kriznim trenucima. Građani su podijeljeni oko toga koji kandidat ima bolju viziju za zemlju, pri čemu 35% navija za Bidena, a 34% za Trumpa. 

Ono u čemu Biden ima prednost jest percepcija njegova poštenja. 40% ispitanika smatra da je pošteniji od Trumpa, dok oko 2 od 10 misli suprotno. Većina demokrata (oko 6 od 10) smatra da bi Harris bila dobra predsjednica. Anketa je pokazala da 43% Amerikanaca ima pozitivno mišljenje o njoj, a 48% nepovoljno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.