Nova iskustva čitatelja Indexa o bahatosti HRT-ovih inkasatora: "Bacili su nas na prosjački štap"

Foto: 123rf, HRT

NAKON što je Index jučer, ponukan velikim interesom javnosti i nizom komentara koje smo zaprimili, objavio dio iskustava s HRT-ovim inkasatorima koja su nam poslali čitatelji, uslijedio je i niz novih svjedočanstava o sličnim neugodnim iskustvima.

>> Ukoliko imate neugodno iskustvo s HRT-ovim inkasatorom koje želite podijeliti s nama, pošaljite nam ga na desk@index.hr, a mi ćemo ga objaviti uz zajamčenu anonimnost

> Evo kako i pod kojim uvjetima možete prestati plaćati HRT-ovu pristojbu

> Rezultati Index ankete: Preko 65 posto ispitanika uopće ne gleda HTV

> Šalju ovrhe, pokušavaju upasti u kuće: Ovo su iskustva Indexovih čitatelja s HRT-ovim inkasatorima

> Donosimo priče građana koji su se oslobodili plaćanja pristojbe HRT-u

Dio novih komentara, koje smo zaprimili u zadnja 24 sata, u nastavku prenosimo u cijelosti.

Tri godine maltretiranja na sudu

"Završili smo prijavljeni na plaćanje RTV pristojbe kada je suprug neoprezno pustio inkasatora u stan. Kada sam saznao o tome, isti dan sam sastavio pismo u kojem izjavljujem da odjavljujemo prijemnik. Računi su počeli stizati. Zvali smo i pisali e-mail da pitamo zašto računi stižu kada smo odjavili, nismo uspjeli s nikime stupiti u kontakt.

6 mjeseci kasnije stigla je ovrha. Nakon naše žalbe, došli smo na sud na kojem je odvjetnik HRT-a argumentirao da je naša odjava nevažeća jer nije bila dostavljena na propisanom obrascu i ovjerena kod javnog bilježnika. Mi smo argumentirali da u zakonu stoji samo da smo dužni "obavijestiti HRT" i da način obavještavanja nije propisan (to je bilo 2010., kada još nije bilo odredbe u zakonu "način odjave odredit će HRT..."). Mi smo svoju zakonsku obavezu ispunili, tvrdili smo, a HRT-ov interni pravilnik nas ne obvezuje, kao privatne osobe obvezuju nas zakoni, a ne interni pravilnici nekih pravnih osoba.

Sud je uvažio našu argumentaciju i prihvatio da je odjava važeća s danom kada smo je dostavili, da od tada nismo pretplatnici i da su nevažeća sva potraživanja koja je HRT knjižio po osnovi te pretplate. HRT se nije žalio na presudu te je nakon proteka vremena postala pravomoćna.

No, nakon proteka novog roka od 6 mjeseca od HRT-a je opet stigla ovrha. Opet smo poslali žalbu, u ovom slučaju smo kao žalbu priložili pravomoćnu sudsku presudu o istoj stvari -- gdje je sud potvrdio da je pretplata odjavljena.

Sljedeće tri godine je svakih 6 mjeseci HRT ponovno pokretao žalbu, na koju bi se mi žalili slanjem pravomoćne presude, te bi nakon ročišta na kojem bi njih zastupao njihov odvjetnik, nas naš, gubili spor. Oni bi spor gubili te plaćali trošak ovrhe svog odabranog javnog bilježnika oko 1.000 kn, trošak svog odvjetnika i trošak našeg odvjetnika. To je nekoliko tisuća kuna po ovrsi, samo temeljem jedne pretplate, koji su redovno plaćani iz sredstava HRT-a, većinom njihovim odabranim bilježnicima i odvjetnicima. Ako tako masovno vode sporove po pretplatama koje su uredno otkazane te sporove nemaju šanse dobiti, koliko milijuna se tim kanalom prelijeva javnog novca u prihode tih bilježnika i odvjetnika?

S druge strane, iako smo mi imali pravomoćnu presudu, da smo na bilo koju od ovih kasnijih ovrha propustili rok za žalbu (npr. jer smo na putu), oni bi nam skinuli novac s računa (jer su bilježnici uredno stavljali potvrdu o pravomoćnosti, iako smo i njima poslali presudu). Zbog toga smo na sve načine pokušavali zaustaviti tu ludost, i na kraju nam je uspjelo kada sam prijatelja koji je odvjetnik zamolio da zamoli svog prijatelja koji je odvjetnik i radi u društvu koje zastupa HRT, da prestanu. Naravno, u ovoj zemlji, nikakvi dokazi, činjenice, razum niti pravomoćne presude ne pomažu -- ali ako znaš nekog tko zna nekog... sve se riješi u pet minuta", piše jedan čitatelj.

"Na sve načine pokušavaju u stan"

Dakle... Živim u zgradi. I meni su pokušali ući u stan, ali nisam otvarao vrata. Na ovoj adresi gdje sad živim... Stan je kupljen prije 5,6 godina i dugo je stan bio prazan tako da je HRT pristojba odjavljena još za vrijeme pokojnog vlasnika stana. Sada na sve načine i u već par navrata pokušavaju doći do mene. Čak se i kod susjeda u zgradi raspituju jel tu živi netko. Prije nekoliko dana, bez ikakve zvonjave i kucanja na vrata čak me je dočekao letak HRT inkasatora sa brojem ceduljicom i brojem mobitela, a na poleđini je bio zaokružen neki zakon... Ako ne prijavim tv prijamnik da ću platiti kaznu u iznosu od 1000 kn.

Za sada je sve ostalo na tome a tako će i ostati. U stan neće nikada... a podatke o eventualnom korištenju interneta ili tv-a mogu samo saznati od moga internet providera, mada, koliko znam - zabranjeno je davati podatke trećim stranama. Eh da. Baš "čudo" da se ovih dana vrti reklama da HRT online gledanje....POTPUNO besplatno gledanje....dok čak RTL to naplaćuje a Nova TV ima svoj program na OYO tv (koji se također naplaćuje)", piše drugi čitatelj.

Studentica: Inkasator me slagao i prevario

"Poštovani, u nastavku Vam donosim svoje neugodno iskustvo s HRT-om. Tekst je poduži, jer je iskustvo zaista traumatično.

Dakle, 2010. godine počela sam studirati u gradu koji je 40 minuta udaljen od mog tadašnjeg mjesta stanovanja. Budući da sam imala predavanja između kojih je bilo velikih pauza, obiteljski prijatelj ustupio mi je svoj stan na korištenje. I tako jednog dana pozvoni inkasator s namjerom da prijavi prijemnik, ja mu uredno otvorim i objasnim da ne živim u stanu, već sam privremeno tamo, da ne čekam predavanja po kafićima, a on kaže: „U redu, neću prijaviti prijemnik, ali morate mi potpisati tu jedan papir da ja imam dokaz da nešto radim.“ I naravno, u dobroj namjeri i onako mlada i naivna, potpisala sam. I to je to, sve je bilo u redu do prosinca 2015, kad mi je račun (studentski) blokiran.

Ja nisam imala pojma o čemu se radi, budući da nikad nisam dobila nikakvu poštu od HRT-a. Naime, ispostavilo se da se ja vodim kao pretplatnik na adresi na kojoj nisam stanovala i da su oni dostavu uplatnica, opomena i prijedloga za ovrhu slali na adresu na kojoj sam bila zatečena kad sam potpisala „da inkasator radi svoj posao“. Također, vidi se da je inkasator ispunio podatke na Prijavi, a na kraju stoji samo moj potpis, pa pretpostavljam da je prekrio ostalim papirima vrh dokumenta na kojem piše „Prijava“, jer sigurno ne bi potpisala dokument da sam vidjela što potpisujem. To što me nitko nije obavijestio da sam RTV pretplatnik je navodno iz razloga što nisu mogli naći adresu na kojoj živim pa su stavili na oglasnu ploču na sudu. Kad je stigla prva ovrha, prvo sam nazvala HRT, gdje sam objasnila situaciju, a žena na telefonu mi je rekla: „Takvi kao vi, od 18, i oni od 88 su meta inkasatora!“ i da sad moram odjaviti prijemnik, inače će me i dalje voditi kao pretplatnika.

Odjavila sam, da bi se to kasnije na sudu iskoristilo protiv mene s obrazloženjem da sam time priznala da sam bila pretplatnik. Dakle, razdoblje od 2010. – 2015. godine podijeljeno je na polugodišta, tako da ja imam 7 sudskih postupaka (3 nedostaju jer nisam dobila još dan danas prijedloge za ovrhu za ta 3 polugodišta). Jedno ročište sam imala, izgubila sam, jer to što sam prevarena nije relevantno, to što nisam vlasnik prijemnika nije relevantno, moje prebivalište koje govori da na adresi gdje sam prijavljena kao pretplatnik nisam stanovala ( i od 2013. prebivalište mi je 10 metara dalje od sporne adrese!), ništa nije relevantno. U HRT-ovim dokazima stoji da je plaćena „kazna“ zbog zatečenog neprijavljenog prijemnika – što nije istina, jer ja ništa nisam platila te da je RTV pristojba ponekad plaćena, o čemu svjedoče 3 uplate, o kojima ja također nemam pojma. Inače, vlasnik stana od kojeg sam dobila mogućnost povremenog boravka u stanu, je 100% slijepa osoba koja je oslobođena od plaćanja RTV pristojbe, s toga ne znam ni zašto je inkasator došao na adresu.

Uglavnom, već sam imala 2 ovrhe po 2000 kn, za jedno razdoblje sam bila na ročištu gdje sam izgubila uz komentar sutkinje da mi je ovo škola, skupa škola, ali da ću sada paziti što potpisujem.  Dug za RTV pristojbu je oko 5 000 kn, a ja sam s troškovima itd. dužna oko 20 000 kn. S tim da sam već potrošila oko 7 000 kn na ovrhe i sudske pristojbe na žalbe. A tome nema kraja, eto za 10-ak dana imam sljedeće ročište. Ne moram ni pisati da su navedeni troškovi majku i mene bacili na prosjački štap, budući da živimo kao podstanari, s maminom jadnom plaćom prodavačice. Ja sam redovno studirala i radila studentske poslove, a uz to smo i rasprodale sve vrijedno što smo imale -  kako bi preživjele situaciju. Sad sam na stručnom osposobljavanju i svojih 2 400 kn naknade koju dobivam, moram dobro raspodijeliti da bude i za HRT, za njihove divne usluge, koje nikad nisam koristila. Da sam znala što će biti, platila bi bez tjeranja pravde, ali nije mi bilo ni ja kraj pameti da ću izgubiti, čak sam mislila da će oni meni morati platiti odštetu zbog neosnovanih ovrha i muka koje sam proživjela, ha-ha, da nije tragično bilo bi komično", navodi čitateljica Indexa.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.