Nova opasna droga na ulicama SAD-a: Ovisnicima izbijaju duboke rane po cijelom tijelu

Ilustracija: Profimedia

BIJELA kuća je uličnu drogu Tranq, koja se ubrzano širi američkim ulicama, proglasila sve većom prijetnjom naciji. Tranq je zapravo mješavina opioida fentanila i sredstva za smirenje životinja ksilazina. Sky News je u prošlomjesečnoj reportaži otkrio kakav utjecaj nova droga ima na zajednicu u Philadelphiji, a najnoviji podaci sugeriraju da se uporaba droge brzo širi po cijeloj zemlji.

Šef američkog Ureda za nacionalnu politiku kontrole droga Rahul Gupta izrazio je zabrinutost zbog rasprostranjenosti navedene droge. "Duboko sam zabrinut zbog toga što ova prijetnja znači za naciju. Ovo je prvi put u povijesti naše nacije da je bilo koja administracija neku tvar označila kao prijetnju u nastajanju", poručio je. 

Dileri stvorili koktel jer su htjeli smanjiti svoje troškove

Droga koja se puši, ušmrkava ili ubrizgava izaziva strašne rane koje se pojavljuju nasumično na tijelu. Često je riječ o dubokim ranama koje sporo zacjeljuju i u mnogim slučajevima dovode do amputacije. Zdravstveni dužnosnici u Philadelphiji su još prošlog mjeseca priznali da nemaju kontrolu nad krizom u svom gradu i upozorili da će se ona proširiti na druge dijelove zemlje.

Nedavno analizirani podaci pokazuju povećanje od 1000% u predoziranju povezanim s Tranqom u južnim državama, što ukazuje na brzo i alarmantno širenje. Inače, Sjedinjene Države već proživljavaju krizu predoziranja sintetskim opioidom fentanilom. Broj slučajeva predoziranja u SAD-u je narastao na više od 100.000 godišnje.

Dileri su počeli miješati fentanil s ksilazinom stvarajući koktel Tranq kako bi smanjili svoje troškove i povećali potražnju. Korisnici droge su ispričali da novi koktel povećava njihovu razinu ovisnosti, tako da ga češće konzumiraju. Dužnosnici Bijele kuće službeno su jučer obavijestili Kongres o prijetnji javnom zdravlju i najavili su da će iznijeti plan za rješavanje krize u sljedećih 90 dana.

Ksilazin je lako dostupan na tržištu

Gupta je pozvao na izdvajanje više sredstava kako bi se omogućilo efikasnije i pristupačnije liječenje ovisnika. Lijek ksilazin je lako dostupan na tržištu, a veterinari ga legalno koriste kao sredstvo za smirenje životinja. Savez za politiku droga zagovara smanjenje štete, ali također naglašava negativne posljedice uzrokovane zabranom droga.

"Bidenova administracija mora učiti iz pogrešaka u prošlosti. Suzbijanje opioida na recept i heroina stvorilo je uvjete da analozi fentanila procvjetaju i prestignu ponudu lijekova. A sada se povijest ponavlja s novijim, potencijalno štetnijim tvarima poput ksilazina koje se pojavljuju i već preuzimaju neka tržišta. Nemojte griješiti, fokusiranje na zabranu ponude samo će nas još dublje uvući u ovu krizu i neizbježno rezultirati još većim gubitkom života", poručili su. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.