Vučić je osobno izabrao novu vladu Srbije, a od nje ne treba očekivati ništa

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Srbije Aleksandar Vučić jučer je u povodu predstavljanja članova i članica nove vlade Srbije održao još jednu uobičajenu predstavu za javnost. Vučić je nakon sastanka glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS) održao emocionalno nabijen govor i objavio da će premijerka ponovno biti njegova poslušnica Ana Brnabić.

Naravno, bio je to još jedan primjer omalovažavanja ustavnog poretka Srbije, u kojem premijer zapravo na papiru ima više moći od predsjednika. Vučić je odavno uzurpirao ustavnu podjelu vlasti, a zadržao se i na poziciji predsjednika SNS-a, tako da i dalje odlučuje o svemu u Srbiji, uključujući i to tko će biti ministri. Stoga treba jasno reći da je ovo Vučićeva vlada, što ni on sam ne skriva. 

Srbija dobiva novu vladu šest mjeseci nakon parlamentarnih izbora

Sve to dogodilo se čak šest mjeseci od parlamentarnih izbora u Srbiji te će vlada - koju treba potvrditi Narodna skupština - biti jedva formirana unutar ustavnog roka.

>> Vučić objavio: Predstavnik Hrvata bit će ministar u novoj vladi Srbije

"Ajd sad lepo vi da saslušate do kraja pa da ne tapšete, pa onda tapšite, zviždite, radite šta oćete", kazao je Vučić na sjednici Glavnog odbora SNS-a, koju je uživo prenosio i režimski TV Pink.

Onda je teatralno pročitao imena 23 od 25 ministara i ministrica u vladi Srbije naglasivši da je 45 posto žena. Naravno, suludo je da zemlja veličine Srbije ima 25 ministarstava, ali Vučić je morao namiriti i kadrove SNS-a, kao i svojeg glavnog koalicijskog partnera Ivice Dačića (Socijalistička partija Srbije - SPS).

Iz vlade su maknuti prozapadna Zorana Mihajlović i proruski Aleksandar Vulin

Vučić je iz vlade izbacio nekoliko ministara i doveo par novih ljudi, ali to je i dalje tipična naprednjačka vlada, u kojoj svi postoje da bi provodili Vučićevu volju i hirove.

Mjesto u vladi nakon deset godina nije dobila Zorana Mihajlović, potpredsjednica i ministrica energetike koja je slovila za najviše prozapadno orijentiranu članicu SNS-a. 

S druge strane, iz vlade je uklonjen i suludi Aleksandar Vulin, koji je fanatično proruski nastrojen, no on je nagrađen čelnom pozicijom u tajnoj službi BIA. Ne treba očekivati da će se zato Vulin udaljiti iz javnosti, on jednostavno previše voli paradirati po režimskim medijima i verbalno provocirati.

Na njegovo mjesto došao je čelnik BIA-e Bratislav Gašić, koji bi ipak trebao biti normalnija pojava u javnosti od Vulina.

Goran Vesić je uništio Beograd, a za to je nagrađen ministarskom pozicijom

Novi kadar u vladi je i Goran Vesić, koji preuzima resor građevinarstva i infrastrukture. Vesić je proveo dva mandata kao zamjenik gradonačelnika Beograda, dok je u praksi bio de facto gradonačelnik ako ignoriramo činjenicu da je to zapravo bio Vučić. Prethodno je bio funkcioner u Demokratskoj stranci Zorana Đinđića te je jedan od poznatijih i odbojnijih "preletačevića" na srpskoj političkoj sceni.

Beograd je u njegovom zamjeničkom gradonačelničkom mandatu unakažen na više načina, između ostalog, sumnjivim projektom Beograd na vodi, financiranim arapskim novcem, pa ne treba očekivati da će se kao ministar ponašati imalo drukčije.

Vesić je jedna od najvećih ulizica u SNS-u, ali i ljuti konkurent beogradskog gradonačelnika i stranačkog kolege Aleksandra Šapića, pa je moguće i da će kao ministar postavljati klipove Šapiću, koji, pak, želi pokazati da će Beograd voditi bolje od Vesića.

Je li Vučić u Tomislavu Žigmanovu dobio svog Milorada Pupovca?

Vrijedi napomenuti da je ministar u vladi postao i Tomislav Žigmanov, predstavnik vojvođanskih Hrvata koji nije pretjerano omiljen u hrvatskoj zajednici u Novom Sadu, u što se svojedobno uvjerio i potpisnik ovoga članka.

Žigmanovljevo imenovanje ministrom za ljudska i manjinska prava Vučić je predstavio kao "iznenađenje", a za sada se čini da bi Vučić s njim mogao dobiti svojeg Milorada Pupovca.

>> Hrvatska uvjerena da će Žigmanov kao ministar osnažiti položaj Hrvata u Srbiji

Također, bit će zanimljivo vidjeti hoće li katolik Žigmanov nastaviti rad na zakonu o registriranom partnerstvu istospolnih parova, na kojem je radila prethodna ministrica Gordana Čomić. Uz to, Žigmanov je dosad u Hrvatskoj bio tretiran "u rukavicama" i slavljen na desnim portalima pa je upitno hoće li zadržati takav status sada kada je postao Vučićev ministar i pokazni Hrvat.

Uzlet gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića

Od novih imena u vladi treba još spomenuti i Miloša Vučevića, koji je preuzeo resor obrane od Nebojše Stefanovića, koji je, pak, odavno pao u Vučićevu nemilost. 

Vučević je gradonačelnik Novog Sada, koji je pod njegovom vlašću provincijaliziran, a nisu mu strane ni nasilne metode provođenja svoje volje. Istovremeno ga Vučić smatra jednim od boljih kadrova SNS-a i sada mu je dao priliku da se dokaže na nacionalnom nivou.

Sve su to Vučićeve marionete

Upućeni analitičari upozoravaju da nema previše smisla analizirati pojedina imenovanja jer su svi ministri transmisija Vučića, uključujući i premijerku Brnabić. Još manje ima smisla tumačiti kako se kadrovskim sastavom nove vlade šalje ova ili ona poruka Zapadu ili Rusiji. 

>> Analitičar: Nova srpska vlada nije ni zapadna ni istočna

Sigurno je sljedeće: Srbija je dobila još jednu vladu Vučićevih marioneta, koju je aktualni predsjednik susjedne države već oročio na dvije godine, dakle, na pola ustavom predviđenog mandata. Sve što je u vladi Srbije promijenjeno, promijenjeno je da bi stvari ostale iste.

Vučić i dalje pokušava vrludati između Rusije i Europske unije odnosno SAD-a, što mu sve manje uspijeva. Ne treba se iznenaditi ako upravo nova vlada bude nastradala kada takva Vučićeva politika dovede Srbiju u slijepu ulicu bez povratka.