Kiarina obitelj: Novac za liječenje blokiran u Sberbanci. HNB: Dostupan je od srijede

Foto:

NOVAC za liječenje teško bolesne Kiare Goršić, koja je trenutno na liječenju u SAD-u, blokiran je u Sberbanci.

Naime, kako je rečeno, proglašen je dvodnevni moratorij na poslovanje Sberbanke i u tom razdoblju moguće je podići maksimalno 7280 kuna u jednom danu.

Na Facebook stranici Kiara želi život objavljen je, kako su napisali, apel roditelja.

"Svi novci koji su građani Republike Hrvatske prikupili kao donacija za Kiarino liječenje se nalaze na računima Sberbank d.d i do kojih sad zbog geopolitičke situacije ne možemo doći te istim novcima zajedno s bankom prijeti propadanje, ti novci možda nekome u vladi ili u HNB-u ne znače ništa ali ti novci nama znače SVE, ti novci znače Kiari ŽIVOT, apeliram na vladu i HNB da podrže Kiaru, da nam omoguće da do sredstava dođemo, da mom djetetu ne oduzmu šansu za život. Da moje živo dijete ne pokopaju!

Molimo HNB za iznimku da se moratorij s naših računa povuče kako bi sredstva povukli iz Sberbank d.d, da Kiari i njenom životu damo šansu.

Ti novci su neophodni za Kiarino liječenje, a ne samo liječenje nego su neophodni za njen život, nemojte pokopati moje dijete, jer ako nam onemogućite prijenos sredstava ste Kiaru ubili, jer bez istih sredstava Kiara u četvrtom mjesecu ne može nazad u San Francisco i nastaviti svoje liječenje a bez nastavka liječenja je Kiara ne sretno i bezbrižno dijete nego dijete koje će nažalost izgubiti bitku za život", stoji u apelu na stranici.

HNB objasnio situaciju

HNB je održao konferenciju za medije, a na njoj je govorio viceguverner HNB-a Romano Šubić. Jedno pitanje odnosilo se baš na ovaj problem.

 

"Radi se o razdoblju od samo 48 sati u kojem svi zajedno možemo biti strpljivi. Ne možemo raditi iznimku po pojedinim slučajevima, to je jako teško tehnički i informatički provesti.

A odmah nakon noći s utorka na srijedu bit će dostupna sredstva kako dotičnoj obitelji tako i ostalim klijentima Sberbanke", rekao je Šubić.