Nove izborne jedinice smislili HDZ-ov državni tajnik i službenici, kaže GONG

Foto: Pixsell/Sotiris Dimitropoulos/EUROKINISSI

Udruga GONG danas je ponovno upozorila na netransparentnost izrade Zakona o izbornim jedinicama te temeljem odgovora dobivenog od Ministarstva pravosuđa i uprave ustvrdila da za njegovu izradu nije bila formirana radna skupina, već su ga smislili "HDZ-ov državni tajnik i službenici".

"Za najvažniji zakon u mandatu Plenkovićeve vlade, onaj o izbornim jedinicama, nije bila formirana radna skupina. Ministar pravosuđa Ivan Malenica, koji mjesecima ignorira GONG-ove upite, sada, kako bi izbjegao plaćanje visoke kazne Povjerenika za informiranje, tvrdi kako je državni tajnik, HDZ-ovac Sanjin Rukavina, zajedno s dvoje načelnika iz Ministarstva, rukovodio izradom novog zakona o izbornim jedinicama", priopćio je GONG.

Cijeli proces izrade zakona o izbornim jedinicama suprotan je međunarodnim izbornim standardima i dobrim demokratskim praksama, ocjenjuje Udruga koja je, kako naglašavaju, uoči sutrašnjeg drugog čitanja prijedloga Zakona o izbornim jedinicama u saboru, "konačno danas" dobila odgovor tko su odgovorne osobe iz Ministarstva "za nastanak HDZ-ovih izbornih jedinica".

"Upravom za politički sustav i opću upravu Ministarstva pravosuđa i uprave upravlja ravnateljica Anita Markić, načelnik Sektora za politički sustav i državnu upravu je Krešimir Orešković, dok radom Uprave za politički sustav i opću upravu Ministarstva pravosuđa i uprave, kao i Sektora za politički sustav i državnu upravu, koordinira državni tajnik Sanjin Rukavina", stoji u odgovoru koji je GONG dobio iz Ministarstva pravosuđa i uprave.

Malenica i dalje ne nudi konkretan odgovor

GONG upozorava da resorni ministar Ivan Malenica "i dalje ne nudi konkretan odgovor tko su autori koji su skrojili nove izborne jedinice po mjeri HDZ-a, nego nabraja tko su odgovorne osobe unutar Uprave za politički sustav i opću upravu sektor unutar vlastitog ministarstva".

Podsjeća i da od svibnja inzistiraju na odgovoru Ministarstva dodajući da je ministar Malenica tek nakon naloga Povjerenika za informiranje da mora dati informaciju ili snositi novčane sankcije "dostavio imena dužnosnika i službenica iz svog resora, ne navodeći eksplicitno nigdje da su oni kreatori novog izbornog zakona".

"S obzirom na višemjesečno izbjegavanje odgovora, netransparentan postupak od njegovog početka, kao i sadržaj odgovora koji smo upravo dobile, najizglednije se čini da je nastao u režiji političara vladajuće stranke, tzv. grupe MARŠ (Malenica, Anušić, Ressler i Šeks)", ocjenjuje GONG.