Novi detalji: "Rekao mu je da će mu rođendanski poklon dati u srijedu. Tada je pucao"

Foto: Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL

JEDAN učenik iz beogradske škole Vladislav Ribnikar kaže da je bio jedan od rijetkih prijatelja Koste Kecmanovića, 13-godišnjaka koji je prošli tjedan u srpskoj školi ubio devet osoba. Učenik je, kaže, bio prisutan na rođendanskoj zabavi 1. svibnja kad je Kosta rekao slavljeniku da će mu poklon donijeti u srijedu u školi. To je bio dan kad je napravio masakr.

Učenik je ispričao kako je izgledao dan napada.

"Bio je kraj prvog sata, oko 8.35. Čuli smo pucnje, ali smo prvo pomislili da su se prevrnuli stolovi, jer je bilo jače od petardi. Sve se brzo dogodilo, shvatili smo tek kada je jedan od naših profesora ušao u učionicu vičući: "Pucaju, bježite, bježite!!! Naš nastavnik nas je spasio.

Dok sam izlazio, pogledao sam kroz prozor i vidio Kostu u dvorištu. Tada nisam shvatio da je on ubojica, saznao sam to kasnije", rekao je učenik za Blic.

O maltretiranjima

Kaže da su dugo bili prijatelji. "Bili smo prijatelji već dugo. Viđali smo se i van škole. Provodili smo sate igrajući videoigre, posebno Fortnite, ali igrali smo i nogomet u Tašmajdanskom parku", priča.

Kaže da je Kosta bio "miran, pristojan i malo introvertiran".

"On je tip koji drži svoje stvari za sebe. Čak i kada ga nagovorite da igra nogomet, drži se po strani. Ima vrlo malo prijatelja, a drugi ga maltretiraju. Zovu ga "štreber" jer je odličan učenik koji dobiva najviše ocjene", objašnjava učenik.

Demantirao je priču da je povod za pokolj bila loša ocjena u školi. "On nikada ne dobiva loše ocjene. Međutim, jednom smo bili u parku i drugi su ga okružili da bi vikali "štreber", "nesretnik". Dali su mu i druge nadimke. Koliko ja znam, nikad ga nisu tukli", kaže.

Dodaje da je Kosta nedavno tražio da promijeni razred da bi izbjegao maltretiranje, ali su se incidenti nastavili. "Otac ga je vodio na poligon da puca", kaže.

On dalje navodi da je Kosta pucao i na svog prijatelja kojem dva dana prije masakra nije donio rođendanski poklon. "Kasnije mu je rekao da će dobiti poklon u srijedu u školi", sjeća se. Taj se dječak, priča učenik, ipak uspio spasiti tako što je skočio kroz prozor.