UBOJSTVO U SOLINU

Novi detalji strave: Starca 13 puta udario batom po glavi, a onda mu zabio nož

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL, Facebook

MONSTRUMU koji je ubio 92-godišnjeg susjeda Vicencija Uvodića i teško ozlijedio njegovu 87-godišnju suprugu Senku, sutkinja istrage Županijskog suda u Splitu odredila je jučer istražni zatvor.

24-godišnjak, a kako se neslužbeno doznaje riječ je o Luki Juretiću, prije toga je ispitan, a nakon odluke sutkinje, prebačen je u zatvor na splitskim Bilicama.

Istražni zatvor je tražilo Županijsko državno odvjetništvo zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela, utjecaja na svjedoke, ali i zbog posebno teških okolnosti kaznenog djela. Osumnjičeni mladić je rekao da se ničega ne sjeća i da se ne osjeća krivim. Prijavljen je za kaznena djela koja je počinio na osobito okrutan i podmukao način iz koristoljublja.

Ubojicu otkrila starica koja je jedva preživjela

Stravičan zločin dogodio se u četvrtak kasno popodne, a prvu dojavu o njemu dobila je Hitna pomoć oko 19 sati kada ih je nazvao susjed nastradalog muškarca i žene i zatražio da dođu spasiti 87-godišnjakinju. Policija je ubrzo uhitila 24-godišnjeg osumnjičenika koji stanuje u istoj zgradi kao i njegove žrtve. Da je on napadač, policiji i susjedu koji je alarmirao bolnicu i policiju rekla je teško ozlijeđena žena.

Mladić je, piše Slobodna Dalmacija, prilikom ispitivanja na Županijskom državnom odvjetništvu kazao da nije kriv i da se ničega ne sjeća.

U stan starijih susjeda došao je navodno kako bi zatražio brašno za palačinke.

"Zatim ih je iznenada počeo udarati tupo-tvrdim, kao i oštrim predmetom nanijevši muškarcu više udaraca po glavi i tijelu od kojih je preminuo, dok je ženi također zadao više udaraca i nanio joj teške tjelesne ozljede glave i tijela zbog čega je hospitalizirana u bolnici. Zatim je ukrao nakit, novac i druge predmete iz stana", kazali su iz policije.

15 minuta horora

Kako piše Slobodna Dalmacija, krvavi je pohod trajao 15-ak minuta, a istražitelji sumnjaju da je sve isplanirao.

Došao je pred vrata stana Uvodićevih "teško naoružan" batom za meso, čekićem i nožem te je kad mu je 87-godišnjakinja otvorila vrata stana, i to zato što je, po policiji, došao zatražiti prehrambeni artikl, navodno brašno, prvo nju izudarao čekićem i batom za meso po glavi.

Nakon toga je napao Vicenca i to vrlo brutalno - udario ga je ukupno 13 puta po glavi, i to pet puta batom za meso i sedam puta čekićem. Na kraju je tako izmasakriranog 92-godišnjaka ubo još i nožem u trbuh.

Ukrao čokoladice

Kad je ubojica dovršio svoj "krvavi pir", iz stana je, utvrđeno je kriminalističkom obradom, uzeo jedan ručni sat, nešto zlatnog nakita, nešto kovanica te čokoladice, upaljače i spajalice. Zatim je otišao iz stana, a pretučena žena uspjela je oko 19 sati alarmirati susjede koji su nazvali policiju. Prema neslužbenim informacijama, ona je kazala da im je na vrata došao Luka.

Policija je odmah došla do stana Juretićevih dva kata iznad onog u kojem su živjele žrtve, te su mladića uhitili. U stanu u kojem se napad odigrao, pronađeni su tragovi krvi i brašna, a policajci su na terasi zgrade pronašli odbačen mesarski bat. Nije poznato jesu li pronađeni i čekić i nož. Odjeća i obuća osumnjičenog mladića odmah su izuzeti te poslani na vještačenje, a uzeti su mu i biološki tragovi, otisci prstiju i drugo.

S obzirom na njegov plijen, gotovo je nezamislivo bizarno da je baš zbog toga ubojica tolikom žestinom nasrnuo na svoje nemoćne žrtve. Upravo ta okolnost mogla bi odrediti budući tijek njegove obrane jer bi se mogli pozivati na njegovu neubrojivost. ŽDO će tijekom istrage naložiti provođenje psihijatrijskog vještačenja kako bi se utvrdilo je li i u kojoj mjeri mladić bio neubrojiv u trenutku počinjenja teškog ubojstva i pokušaja teškog ubojstva.