HDZ-ov uhljeb postavljen da vodi aerodrom bez ikakvog iskustva u avijaciji

Foto: Zadar Airport, Ivan Katalinić/Antena Zadar

SMJEŠTANJE političkih kadrova na unosna mjesta nastavlja se nesmanjenim intenzitetom. Najnoviji primjer je imenovanje Josipa Klišmanića za direktora zadarskog aerodroma. Dosadašnji direktor zadarske FINA-e vladat će Zračnom lukom Zadar kao politički namjesnik HDZ-a. Bit će politički upravitelj u punom smislu riječi, budući da nema baš nikakvog iskustva u avijaciji.

HDZ-u je toliko bilo stalo da Klišmanića imenuju direktorom da su izmijenili uvjete natječaja. Za razliku od drugih hrvatskih aerodroma, za zadarski nije bilo potrebno imati pet godina iskustva u zrakoplovstvu. Nije bio potreban ni jedan jedini dan. Valja spomenuti i kako je Josip Antunov sin, a Antun je poznati zadarski sudac, koji je svojedobno obnašao dužnost predsjednika Županijskog suda u Zadru.

>  Zna se obiteljski posao: Otac predsjednik Izbornog povjerenstva, sin na listi HDZ-a

Aerodrom nije zračna nego zemaljska djelatnost

“Ovakva odluka Skupštine Zračne luke Zadar d.o.o. donesena je na inicijativu predstavnika Zadarske županije, Grada Zadra i Općine Zemunik Donji”, poručili su Indexu iz Ministarstva prometa.

Lokalni uhljebi smislili su izvrsno objašnjenje za svoj plan. Ustvrdili su da aerodrom nije zračna nego zemaljska djelatnost, zbog čega poznavanje zrakoplovne djelatnosti nije nužno. I u pravu su, aerodromi zaista ne lete, kao što ne lete ni avioni kada slete na aerodrom, pa bi upravljanje njima na zadarskom aerodromu mogli mrtvo-hladno preuzeti vozači kamiona s iskaznicom HDZ-a kao jedinom nužnom kvalifikacijom.

Agencija za civilno zrakoplovstvo dosad je inzistirala da hrvatskim aerodromima upravljaju ljudi koji barem nešto znaju o zrakoplovstvu. Ta odredba još uvijek vrijedi u Splitu i Dubrovniku. Međutim, zagrebačkim, zadarskim i osječkim aerodromima može upravljati tko god hoće, pod uvjetom da, kao Klišmanić, bude član vladajuće stranke.

U igri bio i direktor vodovoda

Dosad je zadarskim aerodromom upravljala Irena Ćosić, koja se kandidirala i na ovom natječaju. No, nije prošla. Izbor novog direktora jednom je bio odgođen jer se HDZ-ovci među sobom nisu mogli dogovoriti tko će od njih dobiti aerodrom. U igri je čak bio donedavni dogradonačelnik Zadra Darko Kasap. On ima još više iskustva u zemaljskim djelatnostima od Klišmanića. Bio je direktor vodovoda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.