Novi pravilnik: Menadžeri u Remetincu uskoro će uživati niz pogodnosti

PRAVILNIK o kućnom redu u zatvorima koji je donio ministar pravosuđa Ivan Šimonović, a koji donosi niz pogodnosti za zatvorenike, za sve one koji su počinili neko kazneno djelo iz nadležnosti USKOK-a počinje vrijediti od 26. siječnja ove godine. Za "obične" kriminalce i "prekršajce" ista će pravili vrijediti tek od 1. rujna 2011, piše Večernji list.

Tako će od 26. siječnja uhićeni direktori i menadžeri Podravke, Poštanske banke, HAC-a i slični u zatvoru moći imati i nakit, prsten, ogrlicu ili narukvicu. Umjesto tuširanja jednom tjedno, moći će se tuširati svaki dan. U ćeliji smiju imati radio, a za televizor podnose zahtjev upravitelju. Novost je i to što će, osim u zatvoru, uz odobrenje suda, moći biti radno angažirani i izvan zidina, što će u slobodnom vremenu imati radionice “za zadovoljavanje tjelesnih, duhovnih i kulturnih potreba”.

Pušačima osigurati primjerenu dozu cigareta bez naknade

Kad im u posjet dođu djeca u dobi od 14 godina, moći će se s njima vidjeti u zasebnoj prostoriji. Ostali posjeti dopušteni su preko stakla, bez fizičkog kontakta. Svakom zatvoreniku u spavaonici pripada najmanje četiri četvorna i deset prostornih metara prostora. Na šetnju imaju pravo dva sata dnevno, a može biti prekinuta iz sigurnosnih razloga ili ako zatvorenik počini stegovni pristup. Pušači će cigarete moći kupiti u zatvorskoj kantini i trgovini, a ako one ne rade, pravilnikom je predviđeno da im se bez naknade osigura primjerena količina cigareta.

Ostalo ostaje nepromijenjeno: nakon prijema mogu se javiti obitelji, u ćeliju smiju ponijeti rublje, odjeću i obuću, kao i plahte, jastučnice, deke i ručnike. Vrijednosnice, dragocjenosti i novac ostavljaju se na zatvorskom pologu, s kojega mogu uzimati novac radi nabave potrepština u kantini. Odvjetnici drže da je labaviji zatvor logičan pošto istražni zatvor može u pojedinim slučajevima postati kazna jer u pojedinim predmetima može potrajati i do tri godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.