NOVI SAVEZ DŽIHADISTA? ISIS i al-Kaida pregovaraju o ujedinjenju, tvrdi irački potpredsjednik

Foto: Twitter

IZGLEDAN poraz Islamske države u Iraku i Sirije mogao bi navesti džihadiste da se vrate svojim korijenima i pomire sa svojim starim saveznikom i sadašnjim suparnikom - al-Kaidom.

Tako barem tvrdi irački potpredsjednik Ajad Alavi, koji je u intervjuu u ponedjeljak prenio saznanja koja je navodno dobio od iračkih i regionalnih izvora. "Diskusija je sada počela. U tijeku je diskusija i dijalog između glasnika koji predstavljaju (kalifa ISIS-a Abu Bakr) al-Bagdadija i onih koji predstavljaju (lidera al-Kaide Aymana) al-Zavahirija", priopćio je Alavi.

Alavi je dodao da nije jasno kako će točno ove dvije terorističke organizacije surađivati, prenosi Reuters.

Al-Kaida nedavno kritizirala ISIS zbog brutalnosti

Zavahiri je još početkom ove godine ponovo javno kritizirao ISIS zbog njihovih brutalnih metoda, uključujući smaknuća civila odrubljivanjem glava, utapanjem i zapaljivanjem. Al-Kaida je također odbila priznati Bagdadijev samoproglašeni kalifat u Iraku i Siriji.

ISIS je nastao kao dio al-Kaide, odnosno kao njena podružnica u Iraku tijekom američke okupacije u kojoj je srušen režim Sadama Huseina 2003. Godinama je vodio gerilsku i terorističku kampanju protiv američkih i iračkih vojnih snaga te lokalnog šijitskog stanovništva, no nakon američko-iračke ofenzive 2007. gotovo je uništen.

No Bagdadi je početkom rata u susjednoj Siriji 2011. poslao svojeg zamjenika Muhameda al-Džolanija kako bi formirao Front al-Nusru i uključio se u oružanu pobunu protiv režima Bašara al-Asada. Kad je Bagdadi proglasio ujedinjenje dviju iračke i sirijske organizacije 2013., Džulani i njemu nadređeni Zavahiri odbili su prihvatiti ujedinjenje, što je dovelo do žestokog obračuna među suparničkim džihadistima.

ISIS izgubio većinu teritorija osvojenog od 2014.

ISIS u početku nadjačao al-Nusru i umjerene pobunjenike te osvojio golemi teritorij u Iraku i Siriji, uključujući milijunski irački grad Mosul, drevni sirijski grad Palmiru i unosna naftna polja, a na Bagdadijev javni poziv na džihad odazvali su se deseci tisuća stranih muslimanskih dobrovoljaca.

Ali brutalni teror ISIS-a, koji ova grupa sama rado objavljuje u sklopu svoje visoko producirane propagandne kampanje, uskoro mu se obio o glavu. Smaknuća stranih novinara, humanitaraca i međunarodni teroristički napadi potakli su vojnu akcija koalicije predvođene SAD-om od 2014. i rusku vojnu akciju od 2015. ISIS je otada izgubio većinu teritorija koji je osvojio, kao i ogroman broj boraca. U Mosulu, nakon višemjesečne ofenzive iračkih i kurdskih snaga, drži samo još dijelove starog grada.

U međuvremenu, al-Nusra, koja se kasnije preimenovala u Džabat Fateh al-Šam i formalno (ali ne i praktički) čvrsto se ukorijenila među ostalim pobunjeničkim frakcijama, s kojima je naizmjence u savezu i sukobima.

ISIS ima još 15 tisuća boraca, al-Kaida i do 31 tisuću

Kako piše Newsweek, iako spajanje ISIS-a i al-Kaide ne bi dovelo do znatnog preokreta na bojišnici, vjerojatno bi dodatno oteglo šestogodišnji rat u Siriji i pojačalo opasnost od međunarodnog terorizma.

Prema procjenama arapskih novina Al Šark al Avsat, ISIS ima još 12-15 tisuća boraca (od čega samo 2 tisuće u Iraku), dok al-Kaida sa saveznicima ima do 31 tisuću boraca u Siriji. Obje terorističke grupe imaju još tisuće boraca diljem Azije i Afrike. Nigerijski Boko Haram prisegnuo je na vjernost ISIS-u, a somalijski al-Šabab al-Kaidi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.