Novi skandal: Tajnica veleposlanstva u SAD-u ima kuću, a živi u unajmljenoj koju plaćaju građani

TAJNICA u hrvatskom veleposlanstvu u Washingtonu uredno je od poslodavca, Vlade RH, dobivala dodatak za plaćanje smještaja, dok je imala vlastitu kuću u istom gradu. Prema pisanju Slobodne Dalmacije, Marica Sobonja i njezin suprug Damir posjeduju kuću na River Roadu, a porezni obveznici su joj plaćali najam kuće na Potomac Avenueu.

Kuća koja je u vlasništvu obitelji Sobonja, već je neko vrijeme oglašena na washingtonskoj burzi, a tajnica u veleposlanstvu za nekretninu traži 760.000 dolara.

Vlasništvo nad nekretninom ne utječe na ostvarenje prava

Nakon objavljene informacije o obitelji Sobonja i plaćanju najma obitelji koja nekretninu posjeduje, u MVPEI-ju su naredili internu istragu. Glasnogovornik MVPEI-ja je rekao kako "u zadnjih godinu ili godinu i pol dana tajnica hrvatskoga veleposlanstva nije iznajmljivala svoju kuću u Washingtonu". Ipak, u Ministarstvu su dodali da eventualno vlasništvo nad nekretninom ne utječe na ostvarivanje navedenog prava, što znači da su hrvatski porezni obveznici mogli plaćati najam obitelji koja ima svoju kuću u istome gradu.

Ipak, neimenovani stručnjak za diplomaciju je naveo da je eventualno zarađivanje iznajmljivanjem svoje kuće u zemlji u kojoj je član veleposlanstva zaposlen "grubo kršenje Bečke konvencije jer se radi o lukrativnoj djelatnosti", odnosno, ostvaruje se dodatna zarada.

Marica Sobonja u Washingtonu je zaposlena na mjestu tajnice u veleposlanstvu od 2003. godine, što je iznimno dugo s obzirom na činjenicu da se mandati u veleposlanstvima određuju na period od četiri godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.