MEDVED NAJAVIO NOVI ZAKON Ukida se javni registar, nezaposleni veterani će dobivati naknadu

Foto: Hina

MINISTARSTVO hrvatskih branitelja predstavilo je nacrt prijedloga novog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

Ovaj zakon je jedan od razloga zbog kojih se podignuo šator u Savskoj 66.

Na predstavljanju nacrta zakonskog prijedloga bili su i Đuro Glogoški, jedan od vođa prosvjeda šatoraša te Josip Đakić, HDZ-ov saborski zastupnik i predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane.

Uvođenje naknade za nezaposlene branitelje

Kako navode, nacrt prijedloga novog Zakona o pravima hrvatskih branitelja donosi objedinjavanje veteranskih i stradalničkih prava u jedinstvenom zakonu, otvorene rokove za priznavanje statusa branitelja i HRVI, uvođenje naknade za nezaposlene veterane (umjesto opskrbnine) i vraćanje prava na besplatne udžbenike, sistematske preglede za veterane i donošenje Nacionalne strategije za zaštitu i očuvanje zdravlja branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata. Osim toga, donosi i ubrzanje stambenog zbrinjavanja, usklađivanje načina ostvarivanja prava na mirovinu te zaštitu stečenih prava pripadnika HVO-a.

Ukidanje javnog registra branitelja

Novi zakon bi ponovo otvorio rok za ostvarivanje statusa branitelja koji je zatvoren još 2009. godine, zbog čega određeni broj veterana nije mogao regulirati svoj status. Također, otvorit će se rok i za ostvarivanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida. Uzročno-posljedičnu vezu oboljenja i sudjelovanja u ratu trebala bi određivati liječnička povjerenstva.

Također, ukida se i registar branitelja koji je dosad bio javan. Vedran Černi iz Udruge branitelja dragovoljaca Domovinskog rata, objasnio je zbog čega se ukida registar.

"Uvodi se evidencija branitelja koja više neće biti javna. S tom evidencijom moći će raspolagati Ministarstvo, a to će jako olakšati braniteljima vađenje potvrda", rekao je Černi.

Briga o zdravlju i dobrobiti veterana


U Ministarstvu očekuju kako će prijedlog biti u Saboru prije ljetne stanke.

Tomo Medved, ministar branitelja, u uvodnom je predstavljanju rekao da danas započinje postupak javnog savjetovanja sa zainteresiranom javnošću.

"Izradi novog zakona pristupili smo kako bi se objedinila statusna i materijalna prava svih branitelja i stradalnika, koja su niz godina bila disperzirana u druge zakone, što je stvorilo pravnu i egzistencijalnu nesigurnost korisnika", istaknuo je Medved na konferenciji za novinare pri čemu nije rekao koliko će ta prava stajati proračun već je poručio kako je novac za ovu godinu osiguran.

Medved je istaknuo da, po podacima o starosnoj i statusnoj strukturi hrvatskih branitelja, od 442.749 živih branitelja njih 205.653 je u radnom odnosu. Posebno ranjivom skupinom ocijenio je 82.889 branitelja koji nisu zaposleni niti primaju mirovinu.

Medved je naglasio da su za oko 33.000 nezaposlenih branitelja, koji su najpodložniji pobolu i smrtnosti, osigurali preventivne medicinske preglede u svim županijskim bolnicama i KBC-ima, za što je osigurano 25 milijuna kuna.

Najbrojniji 50-godišnjaci

Dodao je da je 52.345 branitelja u mirovini.

"Ostali koji su u mirovini uračunat im je staž sudjelovanja u Domovinskom ratu, a mirovinu su zaradili kroz svoj radni vijek", rekao je Medved, dodajući da je iz brojčanih pokazatelja vidljivo da je najbrojnija populacija 50-godišnjaka, njih 20.2010 branitelja, od kojih je u mirovini vrlo mali broj, a zaposleno ih je 11.500, dok ih je gotovo šest tisuća nezaposleno i nemaju gotovo nikakva primanja.

Medved je objasnio da su se sad usredotočili i na one koji nisu bili ranjeni, javlja N1.

"Posebno smo usmjereni na one kategorije branitelja koje do sada nisu bile prepoznate, sve dosadašnje mjere su bile usmjerne prema stradalnicima iz rata i njihovim obiteljima, ovdje su obuhvaćeni i branitelji koji nisu bili ranjeni i koji danas spadaju u red najranjivijih kategorija, njih je oko 82 tisuće. Uvodi se mjera naknade za nezaposlene branitelje", rekao je Medved i pojasnio da je ranije ova kategorija spadala pod Ministarstvo rada, a da će primjenom novog Zakona doći pod Ministarstvo branitelja.

Potvrdio je da su novim Zakonom obuhvaćeni i bivši pripadnici Hrvatskog vijeća obrane.

"Stradalnici iz redova HVO-a i njihove obitelji su prepoznati u Zakonu, zaštićena su njihova prava", rekao je Medved.

"Naći će se novac"

Ministar nije želio otkriti koliko će prava koja proizlaze iz novog Zakona stajati državu.

Upitan hoće li doći do povećanja mirovina veterana, Medved je odgovorio da ta mjera nije predmet Zakona, ali da očekuje da će se u proračunu naći novac.

Ministar je najavio da u suglasju s Ministarstvom financija očekuju prestanak primjene Zakona o smanjenju mirovina, usvojenog 1. siječnja 2014., kojim su za 10 posto smanjene mirovine ostvarene po posebnim propisima. "Prestanak smanjenja tih mirovina očekujemo od 1. rujna", kazao je.

Ivica Akmadža, načelnik pravnog sektora Ministarstva branitelja, rekao je da se novim Zakonom žele omogućiti prava trenutno nezaposlenim veteranima kojima bi se, ako ne mogu raditi, omogućilo pravo na mirovinu.

Akmadža je rekao da su proširena prava pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i članova njihovih obitelji, za što će u idućoj godini biti potrebno 14 milijuna kuna

Prema njegovim podacima, od 320 tisuća blokiranih hrvatskih građana, 62 tisuće su branitelji, odnosno nešto više od 18 posto.

Pripadnicima naoružanih odreda koji su u ratu sudjelovali više od sto dana u razdoblju od 30. srpnja 1991. do kraja 1992. godine, moći će se priznati status ako to dosad nisu regulirali, javlja Nova TV.

"Regulirali smo i status dragovoljca za osobe koje nisu imale obvezu sudjelovanja u Domovinskom ratu, a želim naglasiti maloljetne pripadnike i žene. Svi koji su se uključili do 31. prosinca 1995. godine moći će regulirati svoj status i dobiti status dragovoljca Domovinskog rata", rekao je Akmadža.

26 milijuna kuna za prijevremene mirovine


Voditelj Projektnog tima za objedinjavanje svih braniteljskih i stradalničkih prava u jedinstveni zakon Đuro Glogoški, govoreći o snižavanju dobne granice za odlazak u starosnu mirovinu, rekao je da će veterani koji su u borbenom sektoru proveli od sto dana do pet mjeseci moći otići u mirovinu četiri mjeseca prije roka po općim uvjetima, a svi ostali veterani sukladno vremenu provedenom u Domovinskom ratu. Za to je u proračunu predviđeno 26 milijuna kuna.

Također se braniteljima omogućuje rad uz mirovinu, čime žele se sačuvati stečena prava pripadnika HVO-a i ispraviti nepravdu prema ratnim vojnim invalidima iz BiH koji zbog vremenskog roka nisu uspjeli ostvariti pravo na mirovine.




 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.