Novi ZKP teški promašaj: Sudac pod istragom sudi, a odvjetnik odlučuje o stečaju banke?!

NOVI ZKP, na sva zvona reklamiran kao čudo od zakona koje će omogućiti dosad neslućene mogućnosti u procesuiranju kaznenih djela, u ovo malo vremena otkako je na snazi već je ispoljio čitav niz pravnih apsurda.

Po novom Zakonu o kaznenom postupku početak kaznenog postupka predstavlja potvrđena optužnica. To je zato jer istragu više ne vodi sud, kao ranije, već stranka u postupku, tj, državno odvjetništvo, odnosno, Uskok. Zbog takve stranačke istrage, nema mogućnosti žalbe. Kad te Bajić uzme na zub, možeš se žaliti Bogu.

Apsurdna situacija

Takva je situacija stvorila dosad nezamislivo. Suci pod istragom Uskoka i dalje sude i donose presude, a odvjetnici mogu odlučivati i o stečaju. Upravo takav je posao zadesio splitskog odvjetnika Mirka Kozinu, kojem je Trgovački sud u Splitu povjerio da ispita postoje li uvjeti za stečaj Credo banke, u kojoj je napravljena šteta od čak pola milijarde kuna.

Protiv Kozine, naime, Uskok vodi postupak zbog sumnje u malverzacije u jednom ovršnom postupku. Istraga je u tijeku, no to ne znači da se protiv Kozine vodi kazneni postupak zbog kojeg bi se trebao brisati sa liste stečajnih upravitelja. To je zato jer se primjenjuje novi ZKP.

Da je po starom, istragu bi vodio sud i u onom trenutku kada se donese rješenje o pokretanju istrage, otpočeo bi kazneni postupak, što bi, makar po dosadašnjoj praksi, onemogućilo ovakvu apsurdnu situaciju.

Suca danas mogu suspendirati tek ako ga spreme iza brave?!

Poznat je slučaj Mladenka Žužula, suca Trgovačkog suda u Splitu, koji je prije pet godina suspendiran zato što je u Šibeniku protiv njega otvorena istraga za neosnovano isplaćivanje nagrade stečajnoj upraviteljici Blanki Tuđen Mazuth. Čim se istraga otvorila, sudac Žužul je suspendiran i udaljen iz sudnice. Što je samo po sebi u redu, jer se vodi postupak. Žužul je, inače, nedavno oslobođen optužbe za to djelo.

Za razliku od Žužula, koji je sudnicu morao napustiti kada je sud pokrenuo istragu, Uskokova istraga apsolutno ništa nije poremetila u radnim navikama suca splitskog Općinskog suda Ante Unkovića, koji je nedavno osumnjičen da je za tri tisuće eura donio oslobađajuću presudu. Unković i dalje sudi jer istragu vodi Uskok, a ne sud.

Njegov kolega Robert Pešutić suspendiran je na tri mjeseca, ali samo zato što je završio u istražnom zatvoru. Da nije, mogao bi i dalje suditi. Nedavno je pušten iz zatvora, nada se povratku u sudnicu čim mu istekne suspenzija. Planove bi mogla poremetiti tek Uskokova optužnica, ali samo ako i kad bude potvrđena.

Novi ZKP pisali samo za Sanadera?

Vidi se, dakle, da je novi ZKP prepun manjkavosti. Djeluje kao da je zakon pisala osoba koja nema veze sa realnošću. Primjerice po novom ZKP-u nije više moguće ni odrediti pritvor, tj. istražni zatvor zbog teških okolnosti djela, ako u pitanju nije kazneno djelo za koje je zapriječena kazna dugotrajnog zatvora. Upravo zbog toga, rešetke su izbjegli vlasnici i članovi Uprave Credo banke, za koje nije bilo moguće tražiti pritvor zbog teških okolnosti jer ih terete za zloporabu položaja i ovlasti, djelo za koje nije predviđena kazna dugotrajnog zatvora. Kako je to moguće kada je šteta najmanje pola milijarde kuna, dok je likvidacija banke izazvala nemalo uznemirenje javnosti? Ne propada banka baš svaki dan... 

Nešto će se, po svemu sudeći, morati mijenjati. Veliki dio struke zagovara povratak starog ZKP-a jer novi ništa ne valja. Kao da su ga samo za Ivu Sanadera radili.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.