Novim zakonom upravljanje dijelom državnih nekretnina dalo bi se lokalnim jedinicama

Foto: Patrik Macek/PIXSEL

Potpredsjednik vlade Branko Bačić u srijedu će županima, gradonačelnicima i načelnicima predstaviti prijedlog zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu države kojim će se regulirati prepuštanje upravljanja takvim nekretninama jedinicama lokalne samouprave.

Potpredsjednik vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine najavio je to u utorak u izjavi novinarima nakon sastanka stranaka vladajuće većine u Banskim dvorima na kojem je partnere u vlasti upoznao s procesom obnove te s prijedlogom zakona o upravljanju nekretninama u vlasništvu RH.

Sastanak Plenkovića sa županima na kojem će biti predstavljen novi zakon

U Slavonskom Brodu sutra će pod predsjedanjem premijera Andreja Plenkovića biti održan sastanak vlade sa županima te predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina.

Bačić će na tom sastanku, najavio je, predstaviti prijedlog zakona kojim bi se upravljanje državnom imovinom do određene vrijednosti pojedine nekretnine prepustilo županijama za područje županije, a sjedištima županija i velikim gradovima za nekretnine u državnom vlasništvu koje se nalaze na njihovom području.

Vladajuću većinu Bačić je danas izvijestio i da Ministarstvo priprema zakon kojim bi se riješila "tranzicijska trauma", odnosno neriješeni odnosi između vlasnika stanova i zaštićenih najmoprimaca u Hrvatskoj, "a na tragu presuda Europskog suda za ljudska prava u slučaju Statileo i drugim slučajevima, kao i izvršenju odluke Ustavnoga suda kojom je van snage stavljen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o najmu stanova".

"Jer, kako je Ustavni sud utvrdio, tim je zakonom stavljen prevelik teret na zaštićene najmoprimce i država bi trebala podnijeti veći dio tereta i uspostaviti balans interesa između prava vlasnika na povrat imovine koja im je oduzeta, konfiscirana, nacionalizirana u vrijeme bivše države i prava na dom zaštićenih najmoprimaca koji su u tim istim stanovima već dugi niz godina", rekao je Bačić.

Kao što je Ustavni sud rekao, dodao je, RH treba iznaći rješenje koje će uspostaviti tu ravnotežu zaštite interesa jednih i drugih.

Vladajuća većina osudila skidanja državne zastave kod Knina

Članovi vladajuće koalicije, rekao je, na sastanku su osudili neprimjeren čin i kazneno djelo skidanja državne zastave s jarbola kod Knina, a taj je slučaj, dodao je, sada "u rukama pravosuđa i pravosudnih tijela".

Trojica muškaraca koja su uhićena zbog tog čina puštena su da se brane sa slobode, a novinari su Bačića pitali je li bilo pritisaka koalicijskog partnera SDSS-a i Milorada Pupovca da ih se pusti, što je Bačić otklonio.

"Nikada ne komentiram rad DORH-a, na odvjetništvu je da postupi sukladno zakonu. I županijsko odvjetništvo je neovisno pravosudno tijelo i nikakvog utjecaja ni od koga nije bilo niti bi smjelo biti. Kad bi do toga došlo, ja bih to prvi osudio", rekao je.

Bačić je najavio i da će u četvrtak prije sjednice vlade biti potpisan memorandum između reprezentativnih sindikata državnih i javnih službenika i resornih ministara o posebnom dodatku na plaću koji će primiti 219 tisuća državnih i javnih službenika, odnosno gotovo 80 posto zaposlenih u državnim i javnim službama.

"To će, praktički, biti tranzicijski dodatak do donošenja Zakona o plaćama", rekao je Bačić, dodavši da će predloženi zakon u prvom saborskom čitanju biti raspravljen prije ljetne stanke u radu, odnosno do polovice srpnja.