Novinar optužen za terorizam tuži Tursku, traži milijune odštete zbog zatvora

Foto: EPA

DENIZ Yucel, njemačko-turski državljanin i dopisnik njemačkog lista Die Welt koji je godinu dana proveo u turskom zatvoru zbog optužbe za povezanost s terorizmom, tuži tursku vladu i traži novčanu naknadu za dane provedene u zatvoru.

Njemačka podružnica Reportera bez granica napisala je na Twitteru u srijedu navečer da Yucel, uhićen u Turskoj u veljači prošle godine i oslobođen približno godinu dana kasnije, zahtijeva milijun turskih lira (152.000 dolara) kao obeštećenje za dane provedene u pritvoru, dok njegov odvjetnik kaže da traži 2,98 milijuna lira (455.000 dolara).

"Očekujemo da će ovaj slučaj postaviti primjer drugim ilegalno zatočenim novinarima"

Očekuje se da će prvo ročište u sudskom postupku na temelju Yucelove tužbe protiv vlasti biti 25. rujna u Istanbulu, rekao je odvjetnik Veysel Ok.

"Očekujemo da će ovaj sudski slučaj postaviti primjer drugim novinarima koji su zatočeni i držani ilegalno, bez pravih dokaza", naglasio je Ok.

>>Turska osudila 14 novinara oporbenog lista na zatvor zbog terorizma

>>Turski karikaturist osuđen na zatvor dobio nagradu World Press Freedom, pogledajte njegova djela

Postupak protiv Yucela na temelju optužbe za terorističku propagandu i pobunu nastavlja se u njegovoj odsutnosti. Predviđeno je da sljedeće ročište bude 20 prosinca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.