NOVI UDAR Frizeri, taksisti i novinari koji su bili paušalci moraju izdavati fiskalne račune

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

IZMJENAMA Zakona o fiskalizaciji brisan je pojam "mali obveznik fiskalizacije" te su i ti obveznici ili tzv. paušalisti od 1. srpnja 2017. obvezni izdavati račune putem elektroničkih naplatnih uređaja, pa ih je Porezna uprava pozvala da o tome vode računa i prilagode se.

Taj su status malih obveznika fiskalizacije koristili obrtnici, kozmetičari, pedikeri, taksisti, kao i samostalne djelatnosti poput novinara, procjenjuje se oko 15.000 ljudi.

"Porezni obveznici koji trenutno provode fiskalizaciju putem uvezane knjige računa, dužni su od 1. srpnja 2017. godine postupak fiskalizacije izdavanja računa provoditi putem elektroničkih naplatnih uređaja sukladno članku 16. Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom (Narodne novine, br. 133/12 i 115/16). Isto podrazumijeva da su putem uspostavljene Internet veze dužni svaki račun, koji se naplaćuje sredstvima koja se prema navedenom Zakonu smatraju gotovinom, dostaviti Ministarstvu financija, Poreznoj upravi na ovjeru.
 
Dakle, i postojeći obveznici fiskalizacije koji porez na dohodak od samostalne djelatnosti plaćaju paušalno, moraju se prilagoditi postupku fiskalizacije izdavanja računa na način da račune izdaju putem elektroničkih naplatnih uređaja", navodi se na stranicama Porezne uprave.

To će im predstavljati dodatan trošak, s obzirom na to da pretplata na fiskalne blagajne kod telekom operatera iznosi 100 do 200 kuna mjesečno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.