Novinari poručili Kosorici: Želimo Vjesnik kao javno glasilo i donošenje zakona o njemu

NOVINARI Vjesnika žale se kako, od kada je Vlada 1. srpnja 2010. donijela odluku o sufinanciranju lista šest mjeseci uz obvezu restrukturiranja, do danas nisu upoznati s detaljima toga procesa.

"Smatramo da ta Vladina odluka može biti samo osnova na kojoj će se početi trajno rješavati godinama taloženi problemi lista te da restrukturiranje poslovnog procesa mora podrazumijevati i promjenu dosadašnje uređivačke i poslovne politike koje su Vjesnik prije desetak dana dovele pred samo gašenje", stoji u priopćenju novinara Vjesnika te se dodaje kako traže da se odmah imenuje v.d. glavnog urednika lista.

Zabrinuti zbog otpuštanja pola radnika

Njihov je zahtjev i da se najkasnije do 1. rujna ove godine raspiše i javni natječaj za novog glavnog urednika. "Duboko smo zabrinuti činjenicom da se u predviđenom restrukturiranju unaprijed odustaje od 50 posto zaposlenih, a da pritom ni redakciji ni javnosti nisu poznati ni obrisi koncepta budućeg Vjesnika, te se pitamo na temelju kojih analiza se došlo do te procjene", stoji u priopćenju novinara.

Dodaju da su nezadovoljni što u Vladinoj odluci nije najavljena mogućnost pretvaranja Vjesnika u javno glasilo i donošenja zakona o Vjesniku. "Posebno nas brinu informacije koje stižu do nas ovih dana, a prema kojima bi nakon restrukturiranja list Vjesnik - saniran novcem poreznih obveznika - mogao biti privatiziran", ističu novinari Vjesnika.

Žele Zakon o Vjesniku

Podsjećaju kako Radničko vijeće, Vjesnikov ogranak HND-a i Sindikat novinara Hrvatske u Vjesniku žele da list postane javno glasilo nacionalne distribucije "čije bi poslovanje bilo uređeno posebnim zakonom o Vjesniku".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.