Nuklearna kriza u Japanu: Šef tvrtke koja upravlja nuklearkom Fukushima podnio ostavku

DIREKTOR koji upravlja uništenom japanskom nuklearkom Fukushima Daiichi je podnio ostavku i preuzeo odgovornost za djelovanje tijekom krize.

Na čelu Tepca Masataku Shimizua će zamijeniti Katsutoshi Chikudate, pišu japanske novine Yomiuri. Nuklearna elektrana Fukushima Daiichi je oštećena nakon snažnog potresa i tsunamija koji je pogodio Japan sredinom ožujka. Iz nuklearke su iscurile velike količine radioaktivnog materijala, a oko 80 tisuća ljudi je moralo napustiti svoje domove koji se nalaze u krugu od 20 kilometara od elektrane.

Tepco se našao pod snažnom kritikom zbog lošeg nošenja sa nuklearnom krizom koja je ocijenjena kao najgora od katastrofe u Černobilu 1986. godine. Tvrtku je kritizirao i japanski premijer Naoto Kan. Shimizui su prigovarali zato što mu je trebalo gotovo mjesec dana kako bi otišao iz Tokija i posjetio pogođeno područje te se ispričao stanovnicima koji su zbog katastrofe imali mnogo problema.

Tvrtka očekuje da će stabilizirati reaktore do siječnja sljedeće godine. Tepco je u godinu dana ostvario gubitak od oko 15 milijardi dolara, što je najviše od njegova osnivanja 1951. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.