NYT: Glavni ruski pregovarač pozitivno o pregovorima, Moskva ne. O čemu se tu radi?

GLAVNI ruski pregovarač na razgovorima s Ukrajinom rekao je danas da je Kijev pokazao volju za prihvaćanjem glavnih ruskih zahtjeva, uključujući odustajanje od članstva u NATO-u, ali da stajalište Moskve o Donbasu i Krimu ostaje nepromijenjeno.

Vladimir Medinski je rekao da je Ukrajina pismeno dala do znanja da je voljna odustati od pridruženja NATO-u i usvojiti "neblokovski" status, odreći se nuklearnog i ostalog oružja za masovno uništenje i obvezati se da neće biti domaćin stranim trupama ili vojnim bazama na svom tlu.

"Ukrajina je jučer prvi put u pisanom obliku pokazala spremnost da ispuni niz važnih uvjeta za izgradnju normalnih i, nadam se, dobrosusjedskih odnosa s Rusijom", kazao je Medinski.

"Ukrajina je izrazila volju da ispuni ključne zahtjeve"

Medinski je također rekao da je Ukrajina obećala da neće sudjelovati u vojnim vježbama sa stranim vojskama, osim uz suglasnost država jamaca, među kojima je i Rusija.

"Ukrajina je izrazila volju da ispuni ključne zahtjeve na kojima je Rusija inzistirala posljednjih nekoliko godina. Ako ispuni te obveze, prijetnja stvaranja poligona NATO-a na ukrajinskom teritoriju neće više postojati", rekao je Medinski.

"To je srž, značenje i važnost preliminarnog dokumenta koji je dogovoren u Ukrajini na visokoj razini. Posao se međutim nastavlja, pregovori se nastavljaju", dodao je.

S druge strane, drugi ruski dužnosnici nisu bili toliko optimistični oko odvijanja pregovora. Tako je glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov danas kazao da razgovori u Istanbulu nisu polučili ništa "jako obećavajuće".

"Svaki razgovor s nacistima doživljava se kao slabost"

Iako je Medinski dodao da Rusija ipak "neće tako skoro postići dogovor koji odgovara objema stranama", neki ruski zagovornici invazije na Ukrajinu oštro su osudili njegove diplomatske postupke.

"Svaki razgovor s nacistima prije nego što im stavite čizmu na vrat, doživljava se kao slabost. Ne možete se s njima sastati ni s njima razgovarati", rekao je Vladimir Solovjov, popularni ruski televizijski voditelj.

I Peskov je bio mnogo oprezniji od Medinskog u optimizmu oko pregovora. Rekao je da je "pozitivan faktor" to što je Ukrajina spremna predstaviti neke prijedloge u pisanom obliku, ali da inače nije bilo nekog napretka, piše The New York Times.

"Ne vidimo ništa obećavajuće ili bilo kakve pomake. Pred nama je jako, jako puno posla", rekao je Peskov.

"Problem s ruskim režimom je taj što nitko ne zna što Putin zapravo želi"

Prema nekim vojnim analitičarima, rusko obećanje da će obustaviti vojne operacije oko Kijeva, za koje je rusko ministarstvo obrane reklo da se radi o gesti deeskalacije, može biti i prikrivanje poraza na bojišnici.

"Ruske snage oko Kijeva se pregrupiraju. Nije nam bio cilj zauzeti Kijev, već oslabiti ukrajinske postrojbe na tom području. Postigli smo sve te ciljeve", priopćilo je danas rusko ministarstvo obrane, dodajući da će se sada usredotočiti na "završnu fazu operacije oslobađanja" Donbasa.

Tatiana Stanovaja, iz francuske kompanije koja se bavi političkom analizom R. Politik, kazala je kako je većina onoga što je Ukrajina predložila u utorak neprihvatljiva za Putina, poput ideje o 15-godišnjem pregovaračkom procesu o statusu Krima.

Ona smatra da se Rusija služi pregovorima kako bi zavarala protivnike, a ne s ciljem okončanja rata. No, istaknula je, malo je vjerojatno da visokopozicionirani ruski dužnosnici znaju što Putin zapravo planira i da stoga dolazi do kontradiktornih poruka.

"Problem s ruskim režimom je taj što nitko ne zna što Putin zapravo želi. I zbog toga imamo ovaj informacijski kaos", rekla je Stanovaja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.