Obama odobrio direktno naoružavanje pobunjenika, u pripremi velika ofenziva na Al-Raku

Foto: Hina

KOALICIJA protiv Islamske države pod vodstvom SAD-a priprema otvaranje velike nove fronte na sjeveroistoku Sirije s ciljem pritiska na Al-Raku koji prema vojnim dužnosnicima služi kao de facto glavni grad džihadista.

Predsjednik Obama je prošlog tjedna odobrio dva važna koraka prema ofenzivi koja bi trebala započeti u dolazećim danima. Obama je prvi put naredio Pentagonu da pobunjenike i druge snage iz opozicije sirijskom predsjedniku Bašar al-Asadu opskrbi streljivom i potencijalno oružjem, piše New York Times. Američki predsjednik je podržao i ideju o jačanju zračnih napada na položaje IS-a iz zračne baze u Turskoj, iako se detalji tih misija tek moraju dogovoriti.

Borba za Al-Raku

Svrha usvojenih mjera je dodatno snaženje između tri i pet tisuća arapskih pobunjenika koji će se pridružili sili od 20,000 kurdskih boraca u ofenzivi na islamističko uporište u Al-Raki. Operacija podrazumijeva zračnu potporu koalicije i provest će se paralelno s drugom ofenzivom koja bi trebala osigurati dio granice s Turskom dugačak oko 80 kilometara koji se smatra ključnim za opskrbu IS-a.

Nakon pojačanog vojnog djelovanja Rusije, Obama je u petak rekao da će poduzeti sve neophodne korake za borbu protiv IS-a u Siriji i Iraku. Novi pristup se oslanja na arapske borce čije su zapovjednike provjerili ili uvježbali američki časnici i iskusne kurdske ratnike koji uživaju povjerenje Washingtona.


"Želim da svi shvate glavnu poruku, mi ćemo nastaviti ići za IS-om," rekao je Obama novinarima. "Mi ćemo nastaviti s pružanjem podrške umjerenoj oporbi".

Daleko od ruskih napada

Viši dužnosnici u američkoj administraciji drže da su nove ofenzive obećavajuće i da bi mogle izmijeniti dinamiku na terenu iako koalicija već godinu dana provodi neučinkovite zračne napade na uporišta Islamske države, zbog čega je kritizirana u Rusiji.

Operacije koje najavljuju Amerikanci se odnose na područja udaljena od regija u kojima Rusi provode svoju zračnu kampanju čiji je primarni cilj, prema gledištu američkih dužnosnika, snaženje režima, a ne borba protiv IS-a.

SAD tvrdi da će nova sjeverna fronta biti drugačija i u potpunosti usmjerena na slabljenje Islamske države "na domaćem terenu", iako džihadisti kontroliraju Mosul i Ramadi u Iraku i sirijsku Palmiru, piše NYT.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.