Isporuka mlijeka obustavljena, Ministarstvo poljoprivrede tvrdi: Nema razloga za paniku, stanje na tržištu je stabilno!

KAO ŠTO su i najavili, nezadovoljni mljekari iz sedam kontinentalnih županija obustavili su isporuku mlijeka. Mljekari ne odustaju od svog zahtjeva da se otkupna cijena mlijeka poveća na 4,05 kuna po litri, s dosadašnjih 2,40 kuna po litri. Kud s mlijekom? Dijelit će ga građanima, a viškove - baciti! Budući da ga javno ne smiju dijeliti, građane su pozvali na svoje farme.

"Vjerujem da do prolijevanja mlijeka neće doći, barem ne u početku, jer ćemo mlijeko dijeliti obitelji, prijateljima i poznancima, a onaj dio koji ne podijelimo morat ćemo baciti", rekao je Media servisu predsjednik kriznog stožera Antun Laslo.

"Na Birou sam, ne radim već mjesecima, gazda ne plaća i tako. Evo, prinuđen sam doći kod čovjeka po mlijeko"

Mljekari s područja Đakovštine pridružili su se bojkotu isporuke mlijeka prerađivačima. Dio od skoro 900 litara dnevne proizvodnje Antun Laslo na svojoj je farmi u Satnici Đakovačkoj jutros počeo dijeliti susjedima.

"Na Birou sam, ne radim već mjesecima, gazda ne plaća i tako. Evo, prinuđen sam doći kod čovjeka po mlijeko. Nije u redu da ljudima toliko nisku cijenu daju. To je velika muka i trud i treba puno hrane dati da bi se jedna litra dobila. Tako da bi trebalo dići cijenu", rekao je jedan od ljudi koji je došao po besplatno mlijeko.

"Proći ćemo kao Mađari"

Ono što ne podijele, mljekari će dati stoci ili, kako najavljuju, već od sutra bacati po polju. "Mljekari traže proizvođačku cijenu od 4,05 kuna i od te cijene neće odustati", kaže Laslo uz napomenu da su mljekari do sada dobivali od 1,95 do 2,08 kuna što ne pokriva troškove proizvodnje.

"Ovo je kraj osim ako se ne bude postigao u srijedu pozitivan pomak i dogovor oko ove cijene koja je stvarna cijena. Ja bih volio da netko tu cijenu opovrgne, ali onda taj isti mora doći na farmu i pokazati seljaku kako tako jeftino se može proizvesti na ovaj način na koji sada poslujemo. Onda, na žalost, ove krave idu na klanje", rekao je Laslo.

Mljekari su ogorčeni ponašanjem Vlade i tvrde da Vlada može utjecati na stanje ako žele. "Oni neće. Jednostavno, njima je u interesu iz nekog razloga da hrvatsko mljekarstvo propadne. Proći ćemo kao Mađari", istaknuo je Laslo.

"Europljani su im uzeli zemlju, uzeli su im farme. U Mađarskoj je prosječna farma 350 krava, a sve su u vlasništvu stranaca. To čeka i nas, 100%. To je samo stralni lobi, krupni kapital, a naši su se prodali kao i u svemu", istaknuo je Laslo.

"Za par mjeseci vidim se na ulici"

Za budućnost svoje obitelji i farme sa stotinjak krava strahuje i Josip Blažević iz Širokog polja. "Za par mjeseci vidim se na ulici. Imam sve pod hipotekom, funkcionirat ne možemo, propast ćemo i gotovo. U biti, već smo propali", kaže Blažević.

Ministrovim najavama ne vjeruju

Ministar Tihomir Jakovina iz Istre je tijekom vikenda apelirao na strpljenje do sastanka Savjeta za mlijeko ove srijede i rasprave o odnosu farmera i otkupljivača mlijeka. Istaknuo je da je pronađen niz mjera kako bi se pomoglo sektoru, a i otkupljivači su spremni na ustupak.

"Kroz ove mjere koje smo prezentirali, ali i kroz ono što su najavili sami otkupljivači s porastom otkupnih cijena od 15 lipa, proizvođači će na neki način morati biti zadovoljni i naći tu svoju mogućnost proizvodnje", poručio je Jakovina.


U Koordinaciji udruga proizvođača, njih 27, ministrovim najavama ne vjeruju, kaže predsjednik kriznog stožera mljekara Antun Laslo. "Vidite da se ministar uopće do sada nije udostojio da sazove sjednicu koja je već trebala biti pa je otkazana. Problem na žalost funkcionira takav kakav je od veljače", ističe Laslo.

Dopredsjednik i glasnogovornik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka Nedjeljko Babić istaknuo je kako  ne zna kada će početi pregovori s prerađivačima i Ministarstvom poljoprivrede. Nada se da će otkupljivači mlijeka i Ministarstvo poljoprivrede prihvatiti njihove uvjete te da će naći rješenje kako ne bi bilo dulje obustave dostave mlijeka.

Oštra poruka prerađivačima: Gospodo iz Dukata, mi proizvođači znamo tko ste do sada bili

"Smatramo da je skretanje pozornosti na aktualnu problematiku primarnog sektora nužno, no ističemo da će se zbog najavljene obustave isporuke mlijeka još više uvoziti jeftinije konzumno mlijeko i gotovi mliječni proizvodi", stoji u priopćenju Dukata, jedinog prerađivača koji se osvrnuo na prosvjed mljekara.

"Gospodo iz Dukata, mi proizvođači mlijeka znamo tko ste do sada bili. Hvala vam na vašoj poruci koju ste u jasnosti odaslali. Sada će vas prepoznati i naši kupci. Našim građanima poručujem kada kupuju da dobro pogledaju na police jer sada znaju čije mlijeko tko prerađuje", poručuju mljekari i upozoravaju kako sa zatvaranjem farme Hrvatskoj prijeti novi val nezaposlenih


"Niti jedna farma nije ispod dvoje-troje prijavljenih koji plaćamo socijalno i mirovinsko osiguranje. Kada mi zatvorimo, kada odemo na biro. Onda ćemo morati dobivati 'socijalu'. Nećemo mi uplaćivati socijalno i mirovinsko, neka država vidi koliko je izgubila", rekao je Laslo.

"Je li ovo danas sahrana hrvatskih farmera, je li ovo danas sprovod hrvatskog mlijeka", pitaju se mljekari.

Ministarstvo apelira: Radite štetu i sebi i kupcima

Ministarstvo poljoprivrede ponovo je apeliralo na proizvođače mlijeka da ne obustavljaju  isporuku mlijeka jer će na taj način nanijeti štetu i sebi i mljekarskoj industriji te dodatno pogoršati ionako tešku situaciju u cijelom sektoru. "Naglašavamo kako je prestanak isporuke mlijeka štetan kako za same proizvođače tako i za industriju mlijeka, no uvjereni smo da neće doći do nestanka mlijeka na policama niti do bilo kakvih poremećaja na tržištu", tvrde u Ministarstvu.

Prema trenutnim informacijama sa terena, isporuku je obustavilo manje od 10 posto proizvođača mlijeka. U srijedu će na Savjetu za praćenje stanje u mljekarskom sektoru biti prezentiran "mliječni paket", te mjere koje bi trebale pomoći tom sektoru.


"Mliječni paket" ključni je dokument koji će biti usuglašen  sa mljekarskim paketom EU, a njime bi se uredili svi odnosi između proizvođača i prerađivača, uključujući i cijenu. Cilj "mliječnog paketa" je spriječiti dugogodišnje probleme pri realizaciji međusobnih poslovnih/ugovornih odnosa proizvođača mlijeka i otkupljivača mlijeka na području Republike Hrvatske. Njime će se urediti korektni poslovni odnos proizvođača i otkupljivača  pri čemu će proizvođačima dati kvalitetno polazište za pregovore s otkupljivačima.

"Ministarstvo i dalje intenzivno radi na mjerama kojima bi se pomoglo sektoru govedarstva.
Mjere koje su već poduzete su isplate još dvije rate za mlijeko za 2012., koje su neka vrsta avansa isplate potpora, zatim cijeli paket mjera kroz HBOR-a vezano uz moratorij za kredite po  operativnim programima, dok  je prošli tjedan u Saboru usvojen novi Zakon o potporama u poljoprivredi i ruralnom razvoju kojim je definirano da postoje specifična plaćanja za osjetljive sektore, a tu spada i sektor govedarstva. Za proizvodnu 2012. u okviru sredstava proračuna za potpore u poljoprivredi, pronađena je mogućnost da se iznađe dodatnih 167 milijuna kuna potpora za mliječne krave, krave dojilje i tovno govedarstvo. Uz sve navedeno, treba istaknuti kako je  novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu u završnoj fazi izrade, a zbog razumijevanja stanja u stočarskom sektoru napravljena je analiza prema kojem je tom sektoru potrebno dodatnih 120.000 hektara zemljišta te će stavljanje istih u funkciju biti prioritet Ministarstva kada  Zakon stupi na snagu.

Negativni trendovi u sektoru mljekarstva nisu nešto što se događa u zadnja dva do tri mjeseca. U 2011. je 2.228 farmi prestalo isporučivati mlijeko, a u prvih osam mjeseci ove godine to su učinile 963 farme. Proizvodnja u 2011. je iznosila 626 tisuća tona mlijeka, uz izuzetnu kvalitetu - više od 90 posto EU kvalitete. Od početka ove godine, Agencija za plaćanje je za sektor mljekarstva isplatila 178,7 milijuna kuna, dok danas kreće isplata dvije rate za mlijeko u iznosu od 54,6 milijuna kuna", stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.