Rektorski zbor očajnički brani Barišića u aferi plagijat

Foto: Hina

NA ADRESU redakcije nam je pristiglo očitovanje Rektorskoga zbora Republike Hrvatske vezano uz mišljenje Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju.

>>INDEX DOZNAJE Odbor za etiku odlučio: Barišić je plagijator

>>POGLEDAJTE Ovo je dokument koji potvrđuje da je ministar Barišić plagijator

>>Plagijator Barišić odbija dati ostavku, poziva se na "znanstveni dignitet"


U njemu kažu kako su donijeli jednoglasnu odluku da podržavaju podnošenje ustavne tužbe kojom će se osporiti proširenje ovlasti Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju izvan zakonski zadanog okvira, što je učinjeno izmjenama i dopunama Etičkog kodeksa.
Kažu kako je izmjenama i dopunama Etičkog kodeksa Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju uveden je „hijerarhijski red postupanja“, prema kojem prvu razinu etičkih tijela predstavljaju fakultetska povjerenstva, drugu razinu sveučilišna, dok „završnu razinu“ predstavlja Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju, što je u protivnosti s ustavnim načelom autonomije sveučilišta.


Gubljenje vjerodostojnosti i formalnog legitimiteta


Nadalje, kažu kako je Rektorski zbor razmatrao daljnju eskalaciju krize u djelovanju Odbora za etiku u znanosti i visokome obrazovanju. Dva člana Odbora koja su izabrana u Odbor na prijedlog Sveučilišta u Zagrebu (prof. dr. art. Enes Midžić i prof. dr. sc. Josip Baloban) podnijela su ostavku na članstvo u Odboru, dok je predsjednik Odbora akademik Vlatko Silobrčić podnio ostavku na mjesto predsjednika Odbora. Odbor, koji je tada ostao bez čelnika i koji je bez važne konstitutivne sastavnice članova s najvećega hrvatskoga sveučilišta bio bitno okrnjen u sastavu, izgubio je vjerodostojnost i formalni legitimitet za daljnje djelovanje.

Imajući u vidu sve navedeno, kažu kako su predložili vladi Republike Hrvatske da podnese prijedlog Hrvatskom saboru za razrješenje Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju u postojećem sastavu te da donese odluku o objavljivanju javnog poziva za predlaganje članova Odbora i time pokrene postupak imenovanja Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju u novom sastavu.