Od čega je umro Matteo? Kujundžić: Imao je astmu, ali u pozadini je nešto drugo

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

MINISTAR zdravstva Milan Kujundžić izjavio je danas kako je inspekcijski nalaz Ministarstva zdravstva, u slučaju smrti 21-godišnjeg Mattea Ružića u Zaprešiću, pokazao da je sustav hitne medicinske pomoći funkcionirao te je postupljeno prema hrvatskoj regulativi i standardima.

"Smrt je očito nastupila u vrlo kratkom vremenu, radi se o nagloj smrti pacijenta s astmom, a je li u podlozi bila još neka bolest, pokazat će obdukcija", rekao je ministar Kujundžić. Nalaz obdukcije očekuje se, kako je kazao Kujundžić, u ponedjeljak.

"Inspekcijski nalaz je pronašao sljedeće, da je sustav uistinu funkcionirao, da je postupano prema legislativi i standardima koje Hrvatska ima. Djelatnica nakon prvog poziva prepoznaje da je najviša žurnost i aktivira crveni sustav, aktivira se poziv prema Timu 1, gdje je i liječnik. Saznaje se da je Tim 1 u Vinogradskoj, istovremeno aktivira Tim 2, koji je u Zaprešiću, dvije minute daleko. Prije toga je medicinska sestra u prolazu pristupila pacijentu i započela s reanimacijom. 

Nažalost, već njezina izjava je da nema pulsa, nema disanja. Isto stanje nalazi i sestra iz Doma zdravlja, s time da stavlja tubus i nastavlja s reanimacijom srca. Nažalost, ni dalje nema pulsa. 

20 minuta nakon toga stigao je tim s liječnikom koji je konstatirao da je smrt nastupila. Smrt je nastupila očito u kratkom vremenu. Vjerojatno je u podlozi bila još neka bolest koja je dovela do toga da je nastupila nagla smrt. 
Ono što mi znamo je da je mladić imao astmu. Očito je bilo tu i nešto drugo, no pričekajmo nalaz obdukcije", kazao je na presici Kujundžić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.