Od opasne bolesti koju prenose komarci oboljela i curica iz Vukovara

Foto: Davor Javorović/Pixsell, 123rf

DA JE groznica Zapadnog Nila stigla u Hrvatsku i uzela prvu žrtvu, doznali smo prije nekoliko dana, a Glas Slavonije danas javlja kako je među zaraženima i 6-godišnja djevojčica iz Vukovara koja srećom nije životno ugrožena.

Djevojčica je u bolnici

"Virusna bolest Zapadnog Nila nažalost u nekim slučajevima dovede do smrti oboljele osobe, a sreća u nesreći je što najveći broj zaraženih ili ne pokazuje simptome ili su to simptomi slični gripi: bolovi u rukama i nogama, visoka temperatura i glavobolje.

U jedan posto slučajeva zaraze dođe do encefalitisa i imamo takav slučaj u Vukovaru. Riječ je o 6-godišnjoj djevojčici, hospitaliziranoj na Klinici za infektivne i zarazne bolesti osječkoga KBC-a. Još jedan se slučaj serološki potvrđuje i, prema informacijama koje imam, oni nisu životno ugroženi", rekao je predsjednik Gradskog vijeća Vukovara koji je istovremeno i direktor Veterinarske stanice Vukovar, koja godinama obavlja tretiranja komaraca na širem vukovarskom području.

Pet puta su zaprašivali

Šota je dodao da su ove godine četiri puta tretirali komarce, nakon čega su dobili informaciju iz HZJZ-a da su na jednom mjestu na Novom groblju u Vukovaru uhvatili komarca koji je zaražen virusom Zapadnog Nila. Nakon toga su krajem srpnja obavili još jedan tretman komaraca.

Prema njegovim riječima, u Vinkovcima su evidentirana tri izvora zaraze te u Županji dva, no u tim gradovima nema potvrđenih slučajeva bolesti.

26 zaraženih u Hrvatskoj

Podsjetimo, kako smo objavili prije dva dana, u Hrvatskoj je potvrđeno 26 zaraženih, dok je jedna osoba umrla.

Većina oboljelih osoba imala je kliničku sliku zahvaćenosti središnjeg živčanog sustava, a kod dijela oboljelih zabilježena je blaža klinička slika u vidu febrilne bolesti. Dio oboljelih se oporavio pa su otpušteni iz bolnice.

Većina se zarazila u Hrvatskoj

Prema HZJZ-u, dvije osobe, od ukupno 26 oboljelih u Hrvatskoj, zaražene su u susjednim državama, a za dvije se ne može sa sigurnošću utvrditi je li zaraza stečena u Hrvatskoj ili u susjednim državama. Većina oboljelih zaražena je na području Hrvatske, kao i prethodnih sezona uglavnom u sjeverozapadnom i istočnom dijelu zemlje.

Prva hrvatska žrtva ove godine stariji je muškarac iz Belog Manastira koji je imao i neku kroničnu bolest.

Bilo je mrtvih i prošlih godina

To inače nije prvi smrtni slučaj uzrokovan virusom Zapadnog Nila u našoj zemlji. Par slučajeva zabilježeno je i prijašnjih godina, tumače naši epidemiolozi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.