Od početka godine u Europu stiglo 613.000 migranata i izbjeglica, 3.100 stradalo na Sredozemlju

Foto: Hina

VIŠE OD 600.000 migranata i izbjeglica stiglo je Sredozemljem u Europu tijekom 2015., a više od 3.100 ih je smrtno stradalo ili se smatra nestalima, objavila je u petak Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Ove je godine više od 613.000 migranata i izbjeglica prešlo Mediteran: 34.720 uspjelo ih je stići do grčkih obala, a oko 137.000 do talijanskih, stoji u izvješću IOM-a.

Po podacima UN-ova Visokog povjerenstva za izbjeglice (UNHCR) većina izbjeglica su Sirijci, a u Grčkoj oni predstavljaju 69 posto pristiglih. Glasnogovornik UNHCR-a Adrian Edwards kazao je da je listopad, kada je o dolasku izbjeglica riječ, bio mirniji mjesec od rujna, osim u slučaju posljednja dva dana, kada je u Grčku dnevno stiglo između 70 do 80 brodova. U srijedu je na grčki Lezbos doplovilo 85 brodova s izbjeglicama, što je prva etapa putovanja izbjeglica prema Europi.

Pojačan priljev

"Veći broj pristiglih u posljednja dva dana mogao bi biti posljedica poboljšanja vremenskih uvjeta, poput vala prije početka zime, a može se povezati i sa strahovanjem od mogućeg skorog blokiranja europskih granica", objasnio je na konferenciji za novinare Edwards.

Dolazak tisuća izbjeglica i migranata na Lezbos nije prošao bez napetosti. "Osoblje UNHCR-a moralo se nakratko evakuirati iz centra za registraciju kada je došlo do nasilja među izbjeglicama", rekao je glasnogovornik, dodavši da se trenutačno na sjevernom dijelu otoka nalazi između 3.500 i 4.000 osoba, no da je "njihov prijevoz autobusom trenutačno prekinut jer su prihvatni centri prenapučeni".

Glasnogovornik UNICEF-a Christophe Boulierac rekao je da su kiša i hladnoća glavne prepreke dolasku izbjeglica, osobito pri dolasku na Balkan. U rujnu ih je u Grčku svakodnevno ulazilo između 4.000 i 6.000, a najviše ih je stiglo 9. listopada - čak 9000.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.