Odgodili smrtnu kaznu pa otkazali odgodu zbog roka trajanja injekcije: Čovjek umirao punih 12 minuta

Screenshot: YouTube
 
AMERIČKA savezna država Arkansas smaknula je osuđenog ubojicu Ledella Leeja i time izvršila prvu smrtnu kaznu u posljednjih 12 godina, javlja CNN.
 
Ubijaju ljude jer injekcijama istječe rok trajanja
 
Lee (51) je primio smrtonosnu injekciju u 11:44 po lokalnom vremenu, a umirao je punih 12 minuta.
 
Država je prethodno isplanirala pogubiti 8 zatvorenika u 10 dana od 17. travnja jer injekcijama krajem mjeseca istječe rok trajanja.
 
"Koriste lijek koji ne sprečava bolnu smrt"
 
Branitelji su pokušali zaustaviti smaknuća jer lijek Midazolam koji dobivaju za uspavljivanje prije smrtne kazne navodno ne sprečava bolnu smrt. Nakon uspavljivanja dobivaju još dvije injekcije, prva ih paralizira, a druga uzrokuje srčani udar i smrt.
 
U SAD-u 31 država provodi smrtnu kaznu, a injekcija je glavna metoda u svim državama. Broj smaknuća u SAD-u pao je na najniži u posljednjih 25 godina.
 
Odgodili smrtne kazne, a zatim poništili odgode zbog roka trajanja lijeka
 
Prije Leejevog smaknuća, sve smrtne kazne su odgođene zbog sudske zabrane upotrebe injekcije. Međutim, nakon odgode uslijedio je niz novih odluka kojima su odbijeni zahtjevi za odgode izvršenja.
 
"Danas je sramotan dan za Arkansas, koji bezdušno ubrzava sudske postupke tretirajući ljudska bića kao potrošnu robu", izjavili su iz Amnesty Internationala. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.