Odluka suda: Nezaposlena samohrana majka mora vratiti 10 tisuća kuna alimentacije!

VIJEĆE Županijskog suda u Splitu donijelo je presudu kojom nezaposlena i samohrana majka 10-godišnjaka bivšem suprugu mora vratiti 10 tisuća kuna alimentacije!

Vijeće u sastavu Nediljka Radić, Andrea Boras Ivanišević i Miho Mratović zasjedalo je u ožujku 2009. godine, no presuda je tek prije nekoliko dana dostavljena šokiranoj majci, koja sada strahuje od blokade računa.

Sine, vrati mi novac, imam još dvoje djece...

Bivši suprug, inače bivši policajac, podnio je tužbu u lipnju 2008. godine. Našao je novu ženu, dobio s njom dvoje djece pa drži da više ne može plaćati 1.500 kuna mjesečno za sina iz prvog braka. Tužio ga je i zatražio da sud odredi smanjenje alimentacije za 500 kuna. 

Tužbu je Općinski sud odbio pa je predmet po žalbi završio na Županijskom sudu. Premda je odvjetnik tužitelja tražio da se presuda ukine i predmet vrati na ponovno suđenje, drugostupanjski sud sam donosi presudu. Odluku su temeljili na dokazima prikupljenim suđenjem.

Presudili, a majka ostala bez posla

Od tada su, međutim, prošli mjeseci, okolnosti su se izmijenile, sud je presudu donio bez saznanja da je majka ostala bez posla. Presudom joj je naloženo da vrati mjesečnu razliku alimentacije od 500 kuna, i to od trenutka tužbe, dakle za posljednjih godinu i pol dana. 

"Moja jedina pogreška je bila što sam u doba tužbe bila zaposlena i primala prosječnu hrvatsku plaću", kaže nam razočarana majka 10-godišnjaka, kojoj sad preostaju tek izvanredni pravni lijekovi.

"Tražit ću unutarnju kontrolu Ministarstva pravosuđa jer mislim da je presuda donesena prije nego što je predmet došao na stolove sudaca. Temeljem čega su donijeli ovakvu odluku i na koje su se presude pozvali?", pita se ona.

"Ovakvih presuda je bilo i bit će ih. Pa ima slučajeva gdje sam ja ukinuo alimentaciju. Nastupe nove okolnosti", pojašnjava sudac Miho Mratović. Predsjednik Županijskog suda Ante Perkušić kaže kako ne može komentirati pravomoćnu presudu svog suda.

HAKO: Odluka je brutalno nemoralna, tražimo suspenziju sutkinje

Slučaj je dospio i do Antikriminalne udruge Hako. "Ova presuda je nezakoniti presedan, kojim je naloženo djetetu da vrati novac od alimentacije. Odluka je brutalno nemoralna, sutkinja Andrea Boras Ivanišević primila je mito za nju", uvjerena je predsjednica udruge Gordana Šprajc. Traži da predsjednik suda Perkušić pokrene stegovni postupak protiv Boras Ivanišević, koja je bila izvjestiteljica u predmetu. Kopiju zahtjeva poslali su i ministru Šimonoviću. "Perkušić je potpuno neučinkovit. Ništa nije napravio. Pa znao je i za ovaj slučaj. Već smo tražili njegovu smjenu", kaže Gordana Šprajc.

Sutkinja Boras Ivanišević s gnušanjem je odbila optužbe o mitu. "To je van svake pameti, takve optužbe se danas isuviše lako iznose", kaže ona. Sasvim je normalno, pojasnila je, da se presude u ovakvim slučajevima računaju od datuma kada je tužba podnesena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.