Odobreno izručenje Juliana Assangea SAD-u

Foto: EPA

VELIKA Britanija odobrila je izručenje osnivača Wikileaksa Juliana Assangea SAD-u, javlja BBC. Izručenje je odobrila ministrica unutarnjih poslova Priti Patel.

Očekuje se žalba Assangeovog pravnog tima. Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da se izručenjem neće kršiti Assangeova ljudska prava i da će u SAD-u biti tretiran na odgovarajući način. Vlasti SAD-a traže Assangeovo izručenje zbog dokumenata koji su procurili 2010. i 2011. godine. Američke vlasti optužuju Assangea po 18 točaka u vezi s objavljivanjem ogromnih količina povjerljivih vojnih dokumenata na Wikileaksu.

Amerikanci navode da su tako bili ugroženi životi nekih ljudi koji su pomagali SAD-u u ratnim zonama. Assange je u zatvoru od 2019. otkako mu je ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu povuklo status azilanta pa ga je uhitila britanska policija. 

Wikileaks: Žalit ćemo se

Na Twitteru Wikileaksa objavljeno je da odluka britanskog ministarstva predstavlja mračne dane za slobodu medija i demokracije u Britaniji. 

"Borba se danas ne završava, to je samo početak nove pravne bitke. Žalit ćemo se", stoji u priopćenu objavljenom na službenom Twitteru Wikileaksa. 

Assange se može žaliti londonskom Visokom sudu koji mora dati odobrenje za nastavak žalbenog procesa. Također, može se žaliti i Vrhovnom sudu Velike Britanije, no ako žalba bude odbijena, Assange mora biti izručen u roku od 28 dana, piše Reuters. Assangeova obrana je prošlog mjeseca podnijela zahtjev ministrici unutarnjih poslova da blokira njegovo izručenje SAD-u. 

Sud za prekršaje u Londonu je ranije izdao nalog za izručenje Assangea SAD-u, gdje mu prijeti kazna zatvora od 175 godina. Konačnu odluku o izručenju donosi ministarstvo unutarnjih poslova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.