Mimohod veterana Osijeka. HDZ-ov gradonačelnik: Jako me veseli što je sve više mladih

Foto: Hina

Svečanim mimohodom osječkih branitelja u srijedu je obilježen Dan osječkih branitelja, Dan hrvatskog dragovoljca Osječko-baranjske županije i 32. obljetnica osnutka 106. brigade Zbora narodne garde (ZNG).

Kolona u kojoj su se nalazile zastave svih ratnih postrojbi grada Osijeka i Osječko-baranjske županije krenula je sa središnjeg osječkog Trga Ante Starčevića dok je cilj bila kapelica Majke Božje Kraljice Mira gdje su položeni vijenci i upaljene svijeće u spomen na 1730 osoba, od kojih su 1327 branitelja i 403 civila poginuli u Osijeku tijekom Domovinskog rata.

U mimohodu su uz osječke dragovoljce i branitelje sudjelovale i sve udruge proizašle iz Domovinskog rata, pripadnici Hrvatske vojske i policije, vatrogasne postrojbe, učenici osječkih srednjih škola, a prvi put i pripadnici 122. đakovačke brigade i 106. brigade HVO-a iz Orašja.

HDZ-ov gradonačelnik: Osobito me veseli što sudjeluje sve više mladih

U mimohodu je sudjelovao i osječki gradonačelnik Ivan Radić koji je kazao da je ponosan što rame uz rame može hodati s hrvatskim braniteljima koji su 1991. godine bez kalkuliranja stali u obranu svoga grada, svoga doma i svoje domovine.

"Osobito me veseli što sve više mladih sudjeluje u ovom svečanom mimohodu kako bi odali počast svojim očevima i djedovima koji su se hrabro suprotstavili trećoj vojnoj sili u tadašnjoj Europi te dali nemjerljiv doprinos u obrani i stvaranju samostalne i slobodne Hrvatske, rekao je i dodao da se s pijetetom prisjećamo poginulih osječkih branitelja i civila u Domovinskom ratu.

Ne smijemo zaboraviti nikoga od njih, poručio je Radić

Izaslanik ministra branitelja Antun Blažević, predsjednik Koordinacije udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata OBŽ-a, istaknuo je kako je 28. lipnja značajan dan jer je 1991., samo dan nakon što su na osječke ulice izašli tenkovi Jugoslavenske vojske, pri čemu je došlo i do gaženja crvenog Fiće, odgovorni ljudi na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom izdali zapovijedi o osnivanju vojnih postrojba među kojima i osječke 106. brigade ZNG-a.

Također je izrazio zadovoljstvo činjenicom da u obilježavanju ovog dana svake godine sudjeluje sve više mladih ljudi koji su svjesni uloge i značenja branitelja za grad Osijek i Hrvatsku općenito.

Posvećena obnovljena kapelica Majke Božje Kraljice Mira

Jurica Tolj, voditelj Odbora za branitelje Grada Osijeka, istaknuo je da se ovim mimohodom šalje poruka zajedništva i sjećanja na žrtvu branitelja i građana Osijeka koji su položili svoje živote na oltar domovine.

Zamjenik župana Mato Lukić još jednom je zahvalio svima koji su svojom žrtvom doprinijeli da Osijek ostane nepokoreni grad.

U sklopu obilježavanja Dana osječkih branitelja posvećena je kapelica Majke Božje Kraljice Mira koja je nakon punih 28 godina na inicijativu osječkih branitelja prvi put cjelovito obnovljena.

Prema riječima gradonačelnika Radića, kapelica je bila u izrazito lošem stanju i bila je nužna njezina potpuna rekonstrukcija za što je iz gradskog proračuna osigurano oko 120 tisuća eura.

Uz temeljitu rekonstrukciju poboljšana je i njezina funkcionalnost, tako da je ovo sada mjesto dostojno žrtve onih koji su svoje živote položili na oltar Domovine, zaključio je Radić.

U 21 sat pripadnici Kohorte, navijačke skupine NK Osijeka, na Pješačkom mostu upalili su 32 baklje u spomen na 32. obljetnicu osnutka 106. Osječke brigade ZNG-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.