Održava se akcija "Otkrij rano", cilj je podizanje svijesti o bolestima pluća

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

POVODOM obilježavanja Svjetskoga dana kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) organizirana je javnozdravstvena akcija "Otkrij rano", kojom se želi podići svijest o važnosti preventivnih pregleda i upozoriti da od bolesti dišnog sustava u Europi godišnje umire oko 300.000 ljudi.

Gzim Redžepi iz Klinike za plućne bolesti Jordanovac istaknuo je da pravovremeno otkrivanje bolesti omogućuje pravovaljano djelovanje. Stoga se već tradicionalno na Cvjetnom trgu održava akcija u sklopu koje građani mogu napraviti besplatan test ispitivanja plućne funkcije - spirometriju, uz mjerenje ugljičnog monoksida u izdahnutom zraku. 

Pojedince sa simptomima pozivaju na pregled

Redžepi je istaknuo da KOPB postaje treći najčešći uzročnik smrtnosti u svijetu. "U svijetu od KOPB-a boluje 600 milijuna ljudi, a čak 95 posto oboljelih su pušači. Od ukupnog broja pregledanih građana lani su kod 17 posto njih uočeni simptomi KOPB-a", upozorio je. 

Glavni simptomi bolesti su otežano disanje, iskašljavanje, zaduha obično popraćena kašljem i sviranje u prsima. Građane koji imaju simptome, primjerice zaduhu, Redžepi je pozvao da se pregledaju, a pušače je pozvao da se uključe u Školu nepušenja, koja djeluje već niz godina.

Na Cvjetnom trgu zdravstveni djelatnici Klinike za plućne bolesti Jordanovac, djelatnici Specijalne bolnice za plućne bolesti i Poliklinike za bolesti dišnog sustava građanima uz preglede daju i besplatne zdravstvene savjete.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.