ODVJETNICA TAKSISTA Ovo je zadnje upozorenje pred prosvjede koji će paralizirati Hrvatsku

Foto: Ivo Cagalj, Krunoslav Petrić/PIXSELL

Video: Tomislav, Miletic/PIXSELL, Index

U SPLITSKOJ zračnoj luci okupilo se danas dvjestotinjak taksista. Bune se protiv Ubera. Ulaz na parking zračne luke nisu blokirali, auta su poredali tako da ne smetaju prometu koji je značajan jer Resnik očekuje najjači vikend godine. 110 zrakoplova u subotu i tek nešto manje u nedjelju. 55 tisuća putnika.

> DOZNAJEMO - TAKSISTI DOBILI BATINE Nije poznato tko je namlatio taksiste iz Dubrovnika

> "ZABRANITE APLIKACIJU" Taksisti blokirali promet oko aerodroma u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku

> ANKETA Podržavate li taksiste?

Evo što su nam o razlozima prosvjeda kazali odvjetnica taksista Doris Košta i Milivoj Topić iz Radio taxija Split.

"Današnji prosvjed uslijedio je isključivo zbog Ubera i nereagiranja državnih tjela. Taksi službe obavljaju posao u skladu s pozitivnim zakonskim propisima. Želimo kazati: "Dosta Uber!" Jučer su u Španjolskoj izašli taksisti u 24-satni štrajk zbog Ubera i njihovih vozača. Naši taksisti trpe veliku štetu. Pišemo tužbu prema državi koja mora reagirati i zaštiti taksiste. Ovo je posljednji štrajk upozorenja pred prosvjede koji će paralizirati Hrvatsku u turističkoj sezoni", kazala je Košta. 

Taksisti se žale: Prihodi su nam opali između 30 i 50 posto

Prosvjed policiji nije prijavljen. Taksisti kažu da su se okupili spontano. Policajci su tijekom prosvjeda bili postavljeni na ključne pozicije, a redovito su patrolirali i po parkingu. Nije zabilježen incident.

"Mi nismo ni danas napravili blokadu, okupili smo se spontano, jedan za drugim krenuli. Ne prijetimo, ne blokiramo, tražimo naša prava koja su zakonom propisana. Ovdje je siva ekonomija prevladala. Uber se poziva na inovaciju i tehnologiju, ali to imaju i naša udruženja. Uvjet je auto s četvero vrata i vozačka dozvola. Svi mogu tako raditi i u nas. To su besmislice", kaže Milivoj Topić. 

Iznio nam je i neke konkretne podatke.

"Svima je poznato što mi imamo, a što drugi nema. Danas smo ovdje, sutra ćemo biti negdje drugdje. Pokušavamo se izboriti za provedbu zakona. Prihodi su nam opali između 30 i 50 posto, danas smo došli ovdje, u srcu sezone nikoga ne vozimo, a država sve uredno naplaćuje. Taksisti godišnje plaćaju između 55 i 70 milijuna kuna državi i moramo platiti, imali novca ili ne", kaže Topić. 

"S niskim cijenama, ne možemo imati kvalitetu i uslugu"

Na Resnik je stigao i jedan autoprijevoznik iz Klisa. Na autobusima su se lijepili transparenti protiv Ubera.

"Nismo sami, ima više nezadovoljnih ljudi, sve će ih više biti. Uber se u Hrvatskoj poziva na neinformiranost građana. Uber nigdje u svijetu ne posluje zakonito. Njih ne zanima poštivanje zakona. Sramotno je da u našu državu dođe takav div i traži izmjenu zakona da bi mogao poslovati kako on želi. Uber skriva iznos koji uplaćuje u državni proračun i koliko ima zaposlenih. Svim ovim ljudima ovo je jedini posao, a Uber posluje kao dodatni posao. Je li cilj državi da stvara ljudima dodatne poslove, a da ga nama ukine? To treba država odlučiti", kaže Topić. 

Splitski taksisti pobunili su se prošle zime protiv Cammea.

"Cammeo se iz Splita pokupio zato što je htio poštivati zakonske propise. Za vozača taksija svugdje su isti uvjeti. Austrija, Italija, Francuska, svi imaju iste uvjete kao i mi. Imamo zimsku cijenu za građane, ljetnu za građane koji posjete Split. Mislim da nikome nije u interesu da vozimo s ćelavim gumama i neosiguranim vozilima i da se pozivamo na niske cijene. S niskim cijenama ne možemo imati ni kvalitetu, ni uslugu", drži Topić.

Zračna luka Split: Zahtjevi su legitimni, a mi inzistiramo da se promet odvija nesmetano

Pričali smo i s Perom Bilasom iz splitske zračne luke.

"Imali smo informaciju da će taksisti organizirati i solidarizirati s kolegama, nama je najbitnije da se promet nesmetano odvija. Ovo je granični prijelaz, mi smo u srcu sezone i zasad nema nikakvih problema. Njihovi zahtjevi su legitimni, mi ih nećemo ometati, ali inzistiramo da se promet odvija nesmetano. U subotu očekujemo 110 zrakoplova, ovo je špica špica, veselimo se da je srpanj protekao u najboljem redu. Možemo pohvaliti sve, pa i taksiste. Imamo posla za sve", kazao nam je Bilas.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.