Ogromna izlaznost na izborima u Francuskoj. Prve projekcije rezultata u 20 sati

Foto: EPA

Francuski birači u velikom su broju izašli na drugi krug parlamentarnih izbora na kojima se očekuje pobjeda krajnje desnog Nacionalnog okupljanja (RN).

Izlaznost je do 17 sati bila 59.71 posto u odnosu na 38.11 posto u isto vrijeme na posljednjim izborima 2022., objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova. To je najveća izlaznost od 1981. što upućuje na golemi interes za izbore u vrijeme velike polariziranosti francuskog društva.

Posljednje ankete pokazuju da će RN Marine Le Pen osvojiti najviše mandata u Nacionalnoj skupštini, ali nedovoljno za apsolutnu većinu. To bi moglo dovesti do dugotrajne nestabilnosti i političkog zastoja u drugom najvećem gospodarstvu eurozone.

U prvom krugu izbora najviše glasova dobio je antiimigracijski RN s trećinom osvojenih glasova, a druga je bila Nova narodna fronta (NFP). Analitičari obje grupacije proglašavaju ekstremnima, na desnom i lijevom spektru, što one odbacuju. Centristička koalicija predsjednika Emmanuela Macrona završila je treća. 

Glasanje u manjim gradovima završava u 18 sati, a u većim gradovima u 20 sati. Prve projekcije rezultata bit će objavljene u 20 sati. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.